Г: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 54 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Буквата Г е четвртата буква на старата кирилица и е дел од денешните кирилски азбуки. Според Меѓународна Фонетска Азбука МФА, буквата во Македонски јазик македонскиот и Српски јазиксрпскиот јазик има вредност g, додека во Руски јазик рускиот, Белоруски јазик белорускиот и [[Украински јазик украинскиот јазик g, k, или во зависност од тоа каде во зборот се наоѓа буквата и во кој јазик се користи. Формата на буквата потекнува од формата на Грчка азбука рчката буква ''гама''. Кирилската буква Г има иста вердност, име и значење со Глаголската буква која се нарекувала глаголи.Старословенски јазик,Скопје.
 
Буквата Г е четвртата буква на старата кирилица и е дел од денешните кирилски азбуки. Според Меѓународна Фонетска Азбука МФА, буквата во Македонски јазик македонскиот и Српски јазиксрпскиот јазик има вредност g, додека во Руски јазик рускиот, Белоруски јазик белорускиот и [[Украински јазик украинскиот јазик g, k, или во зависност од тоа каде во зборот се наоѓа буквата и во кој јазик се користи. Формата на буквата потекнува од формата на Грчка азбука рчката буква ''гама''. Кирилската буква Г има иста вердност, име и значење со Глаголската буква која се нарекувала глаголи.Старословенски јазик,Скопје.
Анонимен корисник

Прегледник