Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
{{внимание}}
[[Податотека:ADSL router with Wi-Fi (802.11 b-g).jpg|thumb|right|250px|За АДСЛ врска потребна е порта. [[Модем]]от на сликата е воедно и [[место на безжичен пристап]].]]
'''Асиметрична дигитална претплатничка линија''', АДПЛ, ([[англ.]] ADSL '''Asymmetric Digital Subscriber Line''') или '''АДСЛ''' (''ADSL'') е облик на [[ДСЛДПЛ]], технологија за комуникација на податоци која врши пренос на истите преку [[бакар]]на [[телефон]]ска жица преку [[модем]].
 
Разликата помеѓу АДСЛ-отАДПЛ и другите [[xДСЛxДПЛ]]-и e во тоа што протокот на информации во една насока е поголем од протокот во друга, т.е. во тоа што е [[асиметрија|асиметричен]]. Затоа АДСЛ-отАДПЛ се користи за пасивно користење на [[интернет]]: со можност за брзо „[[преземање]]“, но не и подигање.
 
Постојат технички и маркетиншки причини зошто АДСЛАДПЛ-от е чест вид на интернет насекаде. Од технички причини, поверојатно е да има [[интерференција (електроника)|интерференција]] од страната на други кола како [[ДСЛАМ]] (каде жиците од повеќе локални јазли се близу една од друга) отколку во просториите на корисниците. Затоа сигналот за подигање е најслабиот и најбучниот дел од локалниот јазол, додека преземачкиот сигнал е најјакиот и најбучниот дел. Затоа е технички издржано за ДСЛАМ-от да пренесува со поголема брзина одколку што пренесува модемот од другата страна. Бидејќи типичниот домашен корисник претпочита побрзо преземање, АДСЛ-отАДПЛ е полуларен колку што е.
 
Кај конвенционалниот АДСЛАДПЛ, брзините на преземање почнуваат од 256 [[кбит/сек]] и типично достигаат до 8 [[Мбит/сек]] во рамките на 1.5 км од централата со ДСЛАМ опрема или далечнскиот терминал. Брзините на подигање почнуваат од 64 кбит/сек и типично достигнуваат до 256 кбит/сек, но може да достигнат до 1024 кбит/сек. Називот [[АДСЛ Лајт]] понекогаш се користи за побавни верзии. Забелешка: растојанијата се само проценки наменети за потрошувачите на АДСЛ услуги. [[Слабеење (сигнал)|Слабеењето]] на [[сооднос на сигнал и бука|соодносот на сигналот и буката]] се главните карактеристики и можат да варираат тотално независно од растојанието (како на пр. не-бакарни кабли, дијаметар на каблите). Практичните перформанси зависат од претстојноста на линијата, која може динамички да се менува во зависност од временските прилики (за стари линии) или бројот и квалитетот на спојките и разводниците при дадена должина на кабел.
Брзините на подигање почнуваат од 64 кбит/сек и типично достигнуваат до 256 кбит/сек, но може да достигнат до 1024 кбит/сек. Називот [[АДСЛ Лајт]] понекогаш се користи за побавни верзии. Забелешка: растојанијата се само проценки наменети за потрошувачите на АДСЛ услуги. [[Слабеење (сигнал)|Слабеењето]] на [[сооднос на сигнал и бука|соодносот на сигналот и буката]] се главните карактеристики и можат да варираат тотално независно од растојанието (како на пр. не-бакарни кабли, дијаметар на каблите). Практичните перформанси зависат од претстојноста на линијата, која може динамички да се менува во зависност од временските прилики (за стари линии) или бројот и квалитетот на спојките и разводниците при дадена должина на кабел.
Поновата варијанта се нарекува АДСЛ2 која дозволува поголема брзина на преземање до 12 Мбит/сек во радиус помал од 2.5 км. Повисоките [[симболска стапка|симболски стапки]] и понапредната [[бучна модулација]] се тоа што ја прави оваа линија брза. АДСЛ2+, исто така позната како [[ИТУ Г.992.5]], одзволува стапка на преземање до 24 Мбит/сек во радиус помал од 1.5 км. АДСЛ2+ исто така нуди опции за безшевно спојување, и им дозволува на линиите со повисока стапка на слабеење или понизок сооднос на сигнал и бука да се спојат заедно за теоретски да го достигнат of севкупниот број на линии (т.е. до 50 Мбит/сек за две линии, итн.), како и опции во контролата на силата и безчевна адаптација на стапките — промена на стапката на пренос на податоци без ресинхронизација.
{{ADSL standards}}
Провајдерите на АДСЛ услуги може да нудат статичка или динамичка [[ИП адреса|ИП адресура]]. Статичката адресура се препорачува на луѓе кои сакаат да се поврзат со нивната канцеларија преку [[виртуелна приватна мрежа]], за некои [[интернет]] игри, и за оние кои сакаат да користат АДСЛ за хостирање на [[Веб сервер]].
 
== Како работи АДСЛ-отАДПЛ ==
 
=== За жицата ===
АДСЛ-отАДПЛ користи две ралични стапки на фреквенција. Кај стандардниот АДСЛАДПЛ, стапката од 25.875 [[кХц]] до 138 Кхц се користи за подигања, додека 138 кХц – 1104 кХц се користи за спуштања.
 
[[Податотека:ADSL frekvencii.jpg|thumb|400п|right|Приказ на АДСЛ фреквенции]]

Прегледник