Разлика помеѓу преработките на „Законодавна власт“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(Средување на статијата)
'''Законодавната власт''' во Република Македонија е доверена на еднодомното [[Собрание]]. Според Уставот (член 62) Собранието е составено од 120 до 140 пратеници, но сите досегашни состави на Собранието имаа 120 членови. На последните избори од 2002 пратениците беа избрани на непосредни избори по пат на пропорционални избори. Пратениците имаат четири-годишен [[мандат]].
'''Законодавната власт''' е доверена на еднодомното [[Собрание]], кое има 120 члена. Осумдесет и пет од нив се избираат со директно [[народ]]но гласање, 35 од листи на кандидати поднесени од [[Политичка партија|партиите]] врз основа на проценти добиени од севкупното гласање. Членовите служат со четири-годишни [[мандат]]и. Собранието заседава во [[Скопје]] и во негова моќ е да изгласува [[амандман]]и на [[устав]]от и да донесува [[закон]]и и [[Резолуција|резолуции]], ратификува меѓународни договори и тн.
 
Собранието заседава во [[Скопје]] и во негова надлежност според член 68 од Уставот е:
 
- да донесува [[Устав]] и да го изменува Уставот;
 
- да донесува закони и да дава автентично толкување на законите;
 
- да утврдува јавни давачки;
 
- да донесува републички буџет и завршна сметка на буџетот;
 
- да донесува просторен план на Републиката;
 
- да ратификува меѓународни договори;
 
- да одлучува за војна и мир;
 
- да донесува одлука за менување на границата на Републиката;
 
- да донесува одлука за стапување и истапување од сојуз или заедница со други држави;
 
- да распишува референдум;
 
- да одлучува за резервите на Републиката;
 
- да основа совети;
 
- да избира Влада на Република Македонија;
 
- да избира судии на Уставниот суд на Република Македонија;
 
- да врши избор и разрешување на судии
 
- да врши избори, именувања и разрешувања на други носители на јавни и други функции утврдени со Уставот и со закон;
 
- да врши политичка контрола и надзор над Владата и другите носители на јавни функции што се одговорни пред Собранието;
 
- да дава амнестија и
 
- да врши други работи утврдени со Уставот.
 
Покрај тоа, Собранието донесува и одлуки, декларации, резолуции, препораки и заклучоци.
Анонимен корисник

Прегледник