Разлика помеѓу преработките на „Самоилово Царство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
неутрализација и дополнување
с
(неутрализација и дополнување)
[[Податотека:Byzantine Macedonia 1045CE.svg|thumb|300px|right|Карта на темите во Византија во 1045 година, после паѓањето на Самоиловото царство под византиска власт.]]
 
'''Самоиловото царство''' или '''Славинија''' е [[Средновековие|средновековна]] [[држава]] на територијата на денешните [[Македонија]] <ref name=" eete"> тема — „Македонија" основана je између 789. н 802. Њено име, с географс точке е нетачно, говори само о намери византијске владе да
географс точке е нетачно, говори само о намери византијске владе да
ову област користи као олскочну даску y обнављању праве Македоније која je
тала још била y рукама Словена. Тема je обухватала срел',т-1гњи и западни део
== Населување на Словените и создавање на царството ==
 
Долгите налети на [[Словени|Словените]] кон Балканот, при крајот на [[7. век]], резултирале во изменет состав на населението на [[Македонија]], коjа се стекнала со нови жители и станала словенска територија <ref name="etete"> Око средине IX века велики део средње и јужне Македоније, око Охрид- « Photius, ep. 95, PG 102, 904—5.ског и Преспанског језера, где je углавном живело словен-ско становништво, припојен je бугарској држави. Македон-ски Словени су већ дуго били изложени
утицају Византије који ce ширио од Солуна уз Вардар. Према томе, природно je
претпоставити да су половином века неки већ били хриш-ћани. Вероватно je
[[Податотека:SamuilsDeathBGhistory.jpg|thumb|right|200px|Смртта на Самоил, Ватикански ракопис од XIV век. Превод: "ВАСИЛИЙ ЦАР РАЗБИ САМОИЛА ЦАР БЛГАРСКИ И ОСЛЕПИ ХИЛЕДИ БЛГАРИ; И ВИДЕ САМОИЛА ЦАР ОСЛЕПИНИХ И УМРЕ" <ref>Ватикански ракопис од XIV век</ref>]]
 
Во [[971]] год. во една од многуте бугарско - византиски војни е освоена бугарската престолнина [[Преслав]] при што биле заробени бугарскиот цар [[Борис II]] и неговиот брат [[Роман]]. Тие биле однесени во [[Цариград]] и насилно принудени да абдицираат. Според средновековните закони, тоа значело дека бугарските војски кои се уште војувале требало да се предадат. Меѓутоа, Бугарите откажале да се предадат и под раководство на [[Самоил]], син на еден од десетте обласни управници (''комити'', од таму ''комитопули''), ја продолжиле успешно војната. [[Самоил]] не се прогласил за цар, затоа што според бугарските закони, додека царот е жив /(макар и заробен/) останува на чело на [[Бугарија]]. Во [[980]] г. [[Борис II|цар Борис]] и брат му успеале да избегаат од заробеништво, но на границата со [[Бугарија]] цар [[Борис II]] бил убиен од „бугарски граничар, бидејќи бил облечен во романски алишта"алишта“, пишуваат средновековните хронисти. Во согласност со бугарските закони, брат му [[Роман]] бил прогласен за цар на [[Бугарија]] и живеел во [[Скопје]], кое станало престолнина на [[Бугарија]]. Во 992 г. цар [[Роман]] бил повторно заробен од Византијците во [[Скопје]] и фрлен во затвор, каде воедно и починал во 997 г. Во текот на тој период [[Самоил]] бил само „гуљам"„гуљам“ како што пишува еден средновековен арапски писател т.е. само командант на вооружените сили на [[Бугарија]]. Дури откако пристигнала веста за смртта на [[Роман]] кој починал во [[Цариград]] и не оставил наследници, [[Самоил]] бил прогласен за бугарски цар. Тој го одбрал [[Охрид]] за престолнина на [[Бугарија]]. Сето тоа покажува дека [[Самоил]] и покрај тоа што ја имал целата власт во државата уште во [[971]] г. /(во неговите раце била армијата/) со целото поведение сакал да покаже дека се придржува кон бугарските закони и е добросовесен бугарски државен службеник. Затоа се прогласил за цар на [[Бугарија]] дури во [[997]] г., кога бугарските закони го дозволувале таквиот акт - старата династија немала веќе ниту еден машки наследник. Многу се документите кои покажуваат дека државата управувана од [[Самоил]] е [[Бугарија]], затоаза ќешто напомнимесе самонаведуваат неколку аргументи. Во [[Охрид]], а не на друго место, оди по времето на [[Самоил]] од окупираниот од Византијците [[Преслав]], бугарскиот патријарх и [[Охрид]] за долго време станува центар на бугарската патриаршијапатријаршија. Е,Прашањето можешто лисе поставува е дали може престолнина на бугарска патриаршијапатријаршија да биде во административната престолнина на туѓа држава? Сосема прабугарска е административната терминологија на државата - во [[Охрид]] има кавхан, ичиргубоил и т.нитн. НоЗа смртенсилен удар врз македонската теза за цар [[Самоил]] нанесесе најсмета неочекуванонеочекуваното откриениот воголем [[Битолски натпис|натпис]] врз камен блок градво [[Битола]] во [[1956]] г. голем натпис врз камен блок, кој според содржината стоел на влезот на заштитниот зид на средновековна [[Битола]]. Натписот е направен по заповед на цар [[Иван Владислав]], внук и наследник на цар [[Самоил]] во [[1016]] г. /(две години по смртта на цар [[Самоил]]/). Во тој долг натпис цар [[Иван Владислав]] раскажува за победи и порази во војните со [[Византија]] и соопштува, дека е „Бугарин по род"род“ - „заштитник на сите Бугари" и дека тој ги направил заштитните sидови на [[Битола]] „за спас на Бугарите"Бугарите“.
 
=== Научни погледи ===
 
== Државни карактеристики ==
Самоил имал круна (предадена од страна на римскиот папа [[ГрегориПапа Григур V|Грегор V]] како „бугарска“), секретеријат и [[бирократија]]. Официјален [[јазик]] на Самоиловото царство бил [[старословенски јазик|старословенскиот]], иако како дипломатски јазик бил користен и [[грчки јазик|грчкиот]]. [[Охридска архиепископија|Охридската архиепископија]] тој ја подигнал на степен на [[Патријаршија]], а Охрид станал религиозен центар и главен град на царството.
 
== Губење на независноста ==
По [[битката кај Беласица]] во [[1014]] армијата под водство на императорот [[Василиј ІІ Бугароубиец]] ја порази војската на Самоил при што 14.000 војници биле заробени, ослепени и пратени на Самоил. Глетката била премногу за Самоил кој се разболе и умре по три месеци, на [[6 октомври]] 1014. СамоиловотоПо царствонеговата останалосмрт независноСамоил го наследува неговиот син [[Гаврило Радомир]]. Набрзо, тој ќе биде убиен од страна на неговиот братучед [[Јован Владислав]], кој владее до [[1018]], кога и конечно потпаднаСамоиловото царство потпаѓа под византиска власт.
 
== Фусноти ==
6.330

уредувања

Прегледник