Разлика помеѓу преработките на „Револуционерен лист“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 10 години
с (Бот менува: филозоф... -> философ...)
Весникот разгледувал голем број на внатрешни и надворешни прашања кој биле поврзани со [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] како и со решавањето на [[Македонското прашање]]. Во [[1905]] година весникот истакнал дека:
 
{{Цитатник|''Автономна Македонија од Организацијата се сваќасФаќа како самостојна држава'' <ref name="RVV"><small>''Официално издание, Револуционерен лист, 2 јуни 1905, 3''</small></ref>.}}
 
Со што јасно било дадено на знаење дека [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] се залагала за самостојана македонска држава. Сепак треба да се истакне дека во тој период по [[Илинденското востание]] во [[Македонска револуционерна организација|Организација]] се диференцираат две струи или крила којкои [[Христо Силјанов]] ги нарекува ги нарекува: ''радикално - реформска'' и ''умерено - конзервативна'' <ref name="HS"><small>''[[Христо Силјанов|Христо Силянов]], "Освободителнитѣ борби на Македония", [http://www.promacedonia.org/obm2/index.html том II Следъ Илинденското възстание], Издателство на Илинденската организация, София, 1943. {{bg}}''</small></ref><ref name="DMzS"><small>''Во постарата литература првата групација се нарекува левица, а втората како десница. Во поновата литература двете струи се нарекуваат реформско-демократска и конзервативно-централистичка''</small></ref>, со што весникот ги изразувал идеите на првото крило, затоа во бугарската историографија се истакнува дека идејата за независност не била цел на сета [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] туку само на ова крило со што се девалвира македонскиот карактер на [[Македонска револуционерна организација|МРО]] <ref name="VG" />, меѓуто треба да се потенцира дека ''автономниот принцип'' бил официјална цел на ''умереното - конзервативно крило'' меѓутоа тоа не значи дека тие не се залагале за самостојна држва бидејќи идејниот водач на конзервативното крило [[Христо Матов]] во својата брошура [[Основите на Организацијата од Брут]] истакнува дека:
 
{{Цитатник| ''Организацијата е самостојна и како секоја мала држава една од главните грижи и е да се заштити од сите внатрешни и надворешни влијанија и притисоци'' <ref name="HS" />}}
Анонимен корисник

Прегледник