Архитектонски поредок: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
сНема опис на уредувањето
''Капителот'' стои врз трупот. Тој служи како носач на товарот и ја концентрира тежината на первазот, но пред сѐ игра естетска улога. Наједноставниот облик на кепител е дорскиот, кој се состои од три дела. ''Околувратникот'' е продолжение на трупот, но визуелно е поделен од еден или повеќе жлебови. ''Екинусот'' лежи врз вратникот. Тој е кружен блок кој е испапчен нанадвор кон врвот за да го поддржува [[Абакус (архитектура)|''абакусот'']], кој е блок со квадратен или друг облик кој пак го крепи первазот.
 
Первазот се состои од три хоризнотални слоја, кои се визуелно разделени еден од друг со помош на [http://www.grandtradition.net/wiki/index.php?title=Moldings ѕидни украси] или појаси. Трите слоеви на первазот имаат свои називи: ''архитрав'' кој е на дното, ''фриз'' кој е во средината и украсениот ''корниз'' на врвот. Кај римските и постренесансните дела, первазот може да биде свиткан во облик на лак кој се издигнува од столбот кој го крепи.
 
== Мерења ==

Прегледник