Разлика помеѓу преработките на „Револуционерен лист“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
'''Револуционерниот лист''' излегувал во [[Солун]] во периодот од [[1904]] до [[1906]] година и бил официјален орган на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] <ref name="VG"><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозофски Факултет, Скопје, 2003''</small></ref>, подоцна станува неофицијално гласило на [[Јане Сандански]] и неговите приврзаници.
 
== Уредници ==
{{Цитатник|''Автономна Македонија од Организацијата се сваќа како самостојна држава'' <ref name="RVV"><small>''Официално издание, Револуционерен лист, 2 јуни 1905, 3''</small></ref>.}}
 
Со што јасно било дадено на знаење дека [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] се залагала за самостојана македонска држава. Сепак треба да се истакне дека во тој период по [[Илинденското востание]] во [[Македонска револуционерна организација|Организација]] се диференцираат две струи или крила кој [[Христо Силјанов]] ги нарекува ги нарекува: ''радикално - реформска'' и ''умерено - конзервативна'' <ref name="HS"><small>''[[Христо Силјанов|Христо Силянов]], "Освободителнитѣ борби на Македония", [http://www.promacedonia.org/obm2/index.html том II Следъ Илинденското възстание], Издателство на Илинденската организация, София, 1943. {{bg}}''</small></ref><ref name="DMzS"><small>''Во постарата литература првата групација се нарекува левица, а втората како десница. Во поновата литература двете струи се нарекуваат реформско-демократска и конзервативно-централистичка''</small></ref>, со што весникот ги изразувал идеите на првото крило, затоа во бугарската историографија се истакнува дека идејата за независност не била цел на сета [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] туку само на ова крило со што се девалвира македонскиот карактер на [[Македонска револуционерна организација|МРО]] <ref name="VG" />, меѓуто треба да се истакне дека автономниот принцип бил официјална цел на ''умереното - конзервативно крило'' меѓутоа тоа не значи дека тие не се залагале за самостојна држва бидејќи идејниот водач на конзервативното крило [[Христо Матов]] во својата брошура [[Основите на Организацијата од Брут]] истакнува дека:
 
{{Цитатник| ''Организацијата е самостојна и како секоја мала држава една од главните грижи и е да се заштити од сите внатрешни и надворешни влијанија и притисоци'' <ref name="HS" />}}

Прегледник