Прејди на содржината

Солунски конгрес од 1903 година: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{МРО}}
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
''Солунски конгрес од 1903'' заседавал од 2 до [[4 јануари]] ([[Јулијански календар|стар стил]] - [[четврток]], [[петок]] и [[сабота]]), тој е познат '''Јануарски конгрес'''. На овој собир била донесена одлуката за кревање на [[Илинденското востание]] иако најголемиот дел од видните револуционерни дејци се изјасниле против.
{{МРО}}
 
Од 2 до 4 јануари (стар стил - четврток, петок и сабота) [[1903]] година се одржал Солунскиот конгрес на [[ВМРО]], познат како '''Јануарски конгрес'''. Конгресот се отвори на 2 јануари, во физикално-математичкиот кабинет на [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|Солунската егзархиска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Солун]]. На конгресот присуствуваа вкупно 17 делегати, сите до еден легални работници. Ц.К. го претставувале: [[Иван Гарванов]], [[Спас Мартинов]] и [[Димитар Мирчев]]. Делегати станале и двајцата заслужни дејци, тукушто ослободените од неколкугодишно османско заточение, штипските револуционери [[Христо Поп Коцев]] и [[Тодор Лазаров]]. Главнината ја сочинувале претставници од 12 реони и тоа:
== Работа ==
 
Конгресот се отвори на [[2 јануари]], во физикално-математичкиот кабинет на [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|Солунската егзархиска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Солун]].
 
=== Делегати ===
 
Од 2 до 4 јануари (стар стил - четврток, петок и сабота) [[1903]] година се одржал Солунскиот конгрес на [[ВМРО]], познат како '''Јануарски конгрес'''. Конгресот се отвори на 2 јануари, во физикално-математичкиот кабинет на [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|Солунската егзархиска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Солун]]. На конгресот присуствуваа вкупно 17 делегати, сите до еден легални работници. Ц.К. го претставувале: [[Иван Гарванов]], [[Спас Мартинов]] и [[Димитар Мирчев]]. Делегати станале и двајцата заслужни дејци, тукушто ослободените од неколкугодишно османско заточение, штипските револуционери [[Христо Поп Коцев]] и [[Тодор Лазаров]]. Главнината ја сочинувале претставници од 12 реони и тоа:
 
Од Солунскиот револуционерен реон – [[Иван Сапунаров]];
Од Воденскиот – [[Димитар Занешев]].
 
Не пристигнале поканетите претставници на Штипскиот револуционерен округ и на Тиквешката револуционерна околија. Посебно биле поканети [[Гоце Делчев]] и [[Глигор Стефанов Попев]], кои не присуствувале на Конгресот. За претседател на Конгресот бил избран [[Иван Гарванов]], претседател на Централниот комитет, а за секретар [[Димитар Мирчев]].
 
Посебно биле поканети [[Гоце Делчев]] и [[Глигор Стефанов Попев]], кои не присуствувале на Конгресот.
 
=== Третото заседание ===
За претседател на Конгресот бил избран [[Иван Гарванов]], претседател на Централниот комитет, а за секретар [[Димитар Мирчев]].
 
На третото заседание, на 4 јануари, кое траеше само час и половина се прифати и потпиша ПРОТОКОЛОТ за извршената работа и преземените решенија. Решително против востанието се изјасни само серскиот делегат Л.Димитров, но на крајот и тој се присоедини кон заедничкото мнение. Скопскиот делегат Дим.Ганчев, испратен со директива да дејствува за одлагање на востанието „'''бар на една година'''“, исто го потпиша затоа што „'''и другите потпишале'''“.