Разлика помеѓу преработките на „Скопски Санџак“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додаден 2.361 бајт ,  пред 10 години
с
нема опис на уредувањето
с (placeholder)
 
с
'''Скопскиот санџак''' на почетокот од османслиските освојувања на Балканот припаѓал на [[Румелискиот вилает]]. 1392 година Скопје потпаѓа под османлиска власт и станува седиште на новоформираниот санџак. Скопскиот санџак бил прва организирана османлиска провинција на територијата на балканските земји и база за навлегување кон север и запад.
'''Скопскиот санџак''' припаѓал на [[Румелискиот вилает]].
 
На почетокот од 20. век Скопскиот санџак му припаѓал на [[Косовскиот вилает]]. Во тоа време паша на вилаетот бил [[Афуз-паша]].
 
Афуз-паша изградил повеќе објекти во тогашно Скопје. Подигнал занаетчиско училиште - "Ислахане", во кое учеле сиромашните деца од градот. Во училиштето имало и интернат. Ја изградил и гимназијата "Идадија - мектеби". Ги уредил коритата на реките [[Вардар]] и [[Серава]].<ref>[http://star.vest.com.mk/default.asp?id=148823&idg=8&idb=2325&rubrika=Skopje vest.com.mk], Улицата Афуз-пашина е крстена по турскиот паша Афуз, пребарано на 24 мај 2010 г.</ref>
 
За време на востанието 1903 година во Скопскиот санџак, биле опожарени и подложени на поголеми или помали клања селата: [[Долно Трогерци (Штипско)]], [[Ново Село]], [[Витоша]], [[Вранинци]], [[Просек (Кочанско)]], [[Луково (Штипско)]] и др. Вкупно во санџакот биле опожарени 94 куќи и испоклани 60 души.
 
Согласно [[Мирцштегски реформи|Мирцштегските реформи]], турската влада била приморана да направи реформи во управувањето со Македонија, според кои Скопскиот санџак им бил доделен на австриски офицери.
 
== Кази во Скопскиот санџак ==
*
 
== Референци ==

Прегледник