Разлика помеѓу преработките на „Хрвати“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 3 бајти ,  пред 11 година
Хрватите се од [[Словени|словенско]] национално потекло.Има неколку теории во врска со Хрватскиот етноним,кој ја поврзува денешната Хрватска нација со старо иранските племиња,Готите,прото Бугарите,Хуните и Словените.
 
Хрватите се доселиле на [[Балканскиот полуостров|Балканот]] во почетокот на [[7. век|VII век]] (пред 626. година), при владеењето на [[Ираклиј]] од својата прататковина наречена ''[[Бела Хрватска]]'' која се наоѓала помеѓумеѓу ''[[Бела Србија]]'' и [[Франките]]. Царот ги повикал за да ги исфрлат [[Авари|Аварите]] од [[Далмација (провинција)|Далмација]] за да се населат место нив. Од тогаш со сигурност може да зборуваме за нивната историја
 
Потеклото на називот и етноним ''Хрват'' не е тотално разјаснето, но се смета дека има корен од [[Западнословенски језици|западнословенските]] зборот ''hrbat'' - брдо, што значело дека оние кои живеat vo брдa тн. ''брдјани'' кои биле во спротивност од Пољаците тн. ''полјани'' кои живееле во поле односно во рамнина. Оваа теза добива на значење ако се зема во предвид дека [[Бела Хрватска]] се наоѓала на просторот на денешна [[Пољска|Пољске]].

Прегледник