Соња Випф

Од Википедија — слободната енциклопедија

Соња Випф (родена на 24 февруари 1973 година, Бриг) е швајцарски растителен еколог кој ги проучува последиците од климатските промени. Работела во WSL Институтот за истражување на снег и лавина SLF и е раководител на истражување и мониторинг во швајцарските национални паркови.

Животот[уреди | уреди извор]

По дипломирањето на Старото кантонско училиште Арау, Випф студирала ботаника и наука за животната средина на Универзитетот во Цирих од 1993 до 2000 година. Таа завршила докторска дисертација за ефектите од намалената снежна покривка врз екосистемите на тундра во 2006 година на Универзитетот.

Работа[уреди | уреди извор]

Истражувањето на Випф, се занимавала со ефектите од климатските промени, земјоделството и туризмот врз алпските и арктичките растенија и почви и нивните интеракции. Нејзината работа била објавена во водечките списанија Природата и Климатски промени. Со своите колеги, Випф ги демонстрирала забрзаните реакции на алпските екосистеми на климатските промени.

Випф се појавувала во медиумите на редовна основа. Во контекст на климатската криза, нејзината работа е објавена од национални и меѓународни медиуми.

Од 1 јануари 2020 година, Випф е на чело на Одделот за истражување и мониторинг во швајцарските национални паркови.

Избрани публикации[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]