Сојуз на синдикатите на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) е синдикален сојуз во Република Македонија. Тој е наследник на синдикалниот сојуз од времето на комунизмот. Во него членуваат 18 грански синдикати. Од март 2015 година ССМ е полноправна членка на Европската конфедерација на синдикати,[1] а од февруари 2011 година - придружна членка на Светската конфедерација на слободните синдикати.[2] Од октомври 2010 година претседател на ССМ е Живко Митревски,[3] кој од 19 април истата година беше и вршител на должноста претседател на ССМ.[4]

Долго време неофицијално се сметаше дека ССМ е близок до Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, но по преземањето на раководството на ССМ од страна на Живко Митревски преовладува мислењето дека ССМ е близок до ВМРО ДПМНЕ.

При утврдувањето на репрезентативност на ССМ, во 2015 година констатирано е дека ССМ има 66.386 членови кои плаќале членарина,[5] додека во 2010 година констатирано е дека броел 75.997 членови кои плаќале членарина, што претставувало 17,47% од вкупниот број на вработени во Република Македонија.[6] Претходно, во 2009 бројот на членови изнесувал околу 115.000.[7] Во 1993 година ССМ броел 364.000 членови и опфаќал 70% од вработените.[8]

Историја[уреди | уреди извор]

ССМ е основан на Првиот земски синдикален конгрес на работниците и намештениците на Македонија, кој се одржал во Скопје на 18-21 август 1946 година. Во времето на комунизмот ССМ е единствениот синдикат што постои и делува во тесна врска со Сојузот на комунистите на Македонија. По падот на комунизмот, ССМ се прилагодува на новите услови на делување и на својот 14-ти конгрес во 1993 година донесува нов Статут и Програма за работа.

Во 2005 година во редовите на ССМ се разгорува судир помеѓу претседателот на ССМ, Ванчо Муратовски и претседателот на СОНК, Дојчин Цветановски. Како резултат на овој судир во јули истата година СОНК се отцепи од ССМ[9] и на 28 декември 2005 година дојде до формирање на нов синдикален сојуз, на Конфедерацијата на слободни синдикати.

Во декември 2011 година Синдикатот за одбрана и безбедност (со околу 2.500 членови) ја напушти КСС и стана член на ССМ.[10]

Членки на ССМ[уреди | уреди извор]

Досегашни претседатели на ССМ[уреди | уреди извор]

Потпретседатели на ССМ[уреди | уреди извор]

Моментални потпретседатели на ССМ се:

 • Живко Даневски
 • Павел Трендафилов
 • Тихомир Климовски
 • Роберт Симоноски

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „ССМ стана полноправна членка на Европската конфедерација на синдикатите“, „Нова Македонија“
 2. „ССМ и КСС придружни членки на Светската конфедерација на синдикати“
 3. „Одржан 18 конгрес, за претседател избран Живко Митревски“
 4. „Живко Митревски вршител на должноста претседател на ССМ“
 5. Решение за утврдување на репрезентативност на синдикат на ниво на јавен сектор, Решение за утврдување на репрезентативност на синдикат на ниво на приватен сектор од областа на стопанството заради учество во колективно договарање на ниво на приватен сектор од областа на стопанството, Службен весник на РМ, 185/15, 35 стр.
 6. Решение за утврдување на репрезентативност на синдикат за територијата на Република Македонија, Службен весник на РМ, 105/10, 19-20 стр.
 7. Mare Anceva "Labour Relations and Social Dialogue in Macedonia in 2009"
 8. С. Кираџиевска „Борба за подостоинствен труд, а не за власт“, „Нова Македонија“, 11 ноември 1993, 3 стр.
 9. „Цветановски обвинува дека Синдикатот се претворил во рекетарска организација“, „Утрински Весник“
 10. „Синдикатот за одбрана нов конститутивен член на ССМ“

Литература[уреди | уреди извор]

 • Орде Иваноски и др. „Историја на синдикалното движење во Македонија“, Сојуз на синдикатите на Македонија, Скопје, 2008.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]