Сојузни држави во Јужен Судан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на државите во Јужен Судан.

Сојузните држави на Јужен Судан се првостепената административна поделба на оваа африканска држава. Јужен Судан има вкупно 10 сојузни држави кои ги сочинуваат трите историски региони: Бахр ел-Газал, Голем Горен Нил и Екваторија. Секоја сојузна држава е поделена на окрузи и така Јужен Судан има вкупно 86 окрузи.[1]

Држави[уреди | уреди извор]

држава гл. град регион површина во км2 население во 2008 карта
Варап Куаџок Бахр ел-Газал 31,027 972,928 Warrap Map.svg
Горен Нил Малакал Голем Горен Нил 77,773 964,353 Upper Nile Map.svg
Единство Бентиу Голем Горен Нил 35,956 585,801 Al-Wahda Map.svg
Езера Румбек Бахр ел-Газал 40,235 695,730 Al-Buhayrat Map.svg
Западен Бахр ел-Газал Вау Бахр ел-Газал 93,900 333,431 Western Bahr el Ghazal Map.svg
Западна Екваторија Јамбио Екваторија 79,319 619,029 Western Equatoria Map.svg
Источна Екваторија Торит Екваторија 82,542 906,126 Eastern Equatoria Map.svg
Северен Бахр ел-Газал Авеил Бахр ел-Газал 30,543 720,898 Northern Bahr el Ghazal Map.svg
Централна Екваторија Џуба Екваторија 22,956 1,103,592 Central Equatoria Map.svg
Џонглеј Бор Голем Горен Нил 122,479 1,358,602 Jonglei Map.svg

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]