Соја (род)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Соја
Прехранбена соја (Glycine max)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Бобовидни
Семејство: Бобови
Потсемејство: Глушини
Род: 'Соја
Willd.
Видови

Во текстот.

Сојата (науч. Glycine) е род од фамилијата на бобови растенија. Најпознат негов член е прехранбената соја (Glycine max). Највеќето видови од родот се среќаваат само во Австралија, но прехранбената соја потекнува исклучиво од источна Азија. Неколку вида се протегаат од Австралија до источна Азија (на пр. G. tomentella и G. tabacina).

Разни видови од родот Соја се храна за ларвите на некои видови пеперуги. Забележано е присуството на назабената земјомерка (Ectropis crepuscularia), совицата детелинарка (Anarta trifolii) и подгризувачката совица (Agrotis segetum).

Видови[уреди | уреди извор]

подрод Glycine[1]

подрод Soja (Moench) F.J. Herm.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Видови и геноми во родот Соја Архивирано на 13 јануари 2004 г. (англиски)

Понови таксономски извори:

 • Pfeil, B.E., Craven, L.A., Brown, A.H.D., Murray, B.G. and Doyle, J.J. (2006). Three new species of northern Australian Glycine (Fabaceae, Phaseolae), G. gracei, G. montis-douglas and G. syndetika. Australian Systematic Botany, 19, 245-258.
 • Pfeil, B.E. and Craven, L.A. (2002). New taxa in Glycine (Fabaceae: Phaseoleae) from north-western Australia. Australian Systematic Botany, 15, 565-573.
 • Pfeil, B.E., Tindale, M.D. and Craven, L.A. (2001). A review of the Glycine clandestina species complex (Fabaceae, Phaseoleae) reveals two new species. Australian Systematic Botany, 14, 891-900.
 • Pfeil, B.E. and Tindale, M.D. (2001). Glycine. in Flora of NSW, revised edition. Vol. 2, ed. G. Harden. Sydney, NSW University Press.
 • Doyle, J.J., Doyle, J.L., Brown, A.H.D. and Pfeil, B.E. (2000). Confirmation of shared and divergent genomes in the Glycine tabacina polyploid complex (Leguminosae) using histone H3-D sequences. Systematic Botany, 25, 437-448.
 • Tindale M.D. and Craven L.A. (1993) Glycine pindanica (Fabaceae: Phaseolae), a new species from west Kimberley, Western Australia. Australian Systematic Botany 6, 371-376.
 • Tindale M.D. and Craven L.A. (1988) Three new species of Glycine (Fabaceae: Phaseolae) from North-western Australia, with notes on amphicarpy in the genus. Australian Systematic Botany 1, 399–410.
 • Tindale, M.D. (1986) Taxonomic notes on three Australian and Norfolk Island species of Glycine Willd. (Fabaceae: Phaseolae) including the choice of a neotype for G. clandestina Wendl. Brunonia 9: 179-191.
 • Tindale, M.D. (1984) Two new eastern Australian species of Glycine Willd. (Fabaceae). Brunonia 7: 207-213.
 • Newell, C.A. and Hymowitz, T. (1980). A taxonomic revision on the genus Glycine subgenus Glycine (Leguminosae). Brittonia 32:63-69.
 • Hermann, F.J. (1962). A revision of the genus Glycine and its immediate allies, Tech. Bull. U.S.D.A. 1268.


Постари таксономски извори:

 • Hayata, Ic. Pl. Formos. 9: 29 (1920)
 • G.Bentham, Glycine, Fl. Austral. 2: 242–245 (1864)