Прејди на содржината

Сочиско леко метро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сочиско леко метро
Општо
СопственикГрад Сочи
МестоСочи, Русија
Тип на превозлеко метро
Бр. на линии3
Бр. на станици24
Сообраќање
Ќе почне2013
Технички податоци
Долж. на системот86, 4 км
Колосек1520 мм (руски колосек)
Карта на системот
Непознат дел од трасата „uexKACCa“ + Непознат дел од трасата „lHUB“
Грушоваја Полјана
Непознат дел од трасата „uexACC“
Есто-Садок
Хелиором Непознат дел од трасата „uexACC“
Краснаја Полјана
Затворен прав воден пат Продолжение наназад
Апхаска железница )
Затворен прав воден пат
Непознат дел од трасата „hKRZWae“ + Непознат дел од трасата „lZOLL“
река Псоу
Затворен прав воден пат
Непознат дел од трасата „uexKACCa“ + Непознат дел од трасата „lHUB“
Права пруга
Олимписко село
Затворен прав воден пат Непознат дел од трасата „uexACC“ Права пруга
Ринок
Аеродром Непознат дел од трасата „uexACC“ Затворен прав воден пат Права пруга
Аеровокзал Меѓународен аеродром Сочи
Непознат дел од трасата „uexSTRl“ Непознат дел од трасата „uexABZgr+r“ Права пруга
Раскрсница „Адлеров прстен“
Непознат дел од трасата „BAHN“
Непознат дел од трасата „uexACC“ + Непознат дел од трасата „HUBaq“
Станица на пруга + Непознат дел од трасата „HUBeq“
Железничка станица Адлер
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Гулубие Дали
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Курортни Городок
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Кудепста
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Хоста
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Мали Ахун
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Приморскаја
Непознат дел од трасата „BAHN“
Непознат дел од трасата „uexBHF“ + Непознат дел од трасата „HUBaq“
Постојка на пруга + Непознат дел од трасата „HUBeq“
Курортнаја
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Мацеста
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Битха
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Театралнаја
Столбно пристаниште Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Морској Вокзал
Непознат дел од трасата „BAHN“ Автобуска станица
Непознат дел од трасата „uexBHF“ + Непознат дел од трасата „HUBaq“
Станица на пруга + Непознат дел од трасата „HUBeq“
Железичка станица Сочи
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Гагаринскаја
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Винограднаја
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Донскаја
Непознат дел од трасата „uexBHF“ Права пруга
Бочаров Ручеј
Непознат дел од трасата „uexKBHFe“ + Непознат дел од трасата „lHUB“
Права пруга
Мамајка
Продолжение нанапред
Севернокавкаска железница )
Шемава:

Сочиското леко метро (рус. Сочинское лёгкое метро) — систем за јавен транспорт во изградба во градот Сочи, Русија. Се предвидува изградбата да заврши во 2013, навреме за Зимските олимписки игри 2014 кои ќе се одржат во градот.

Според извештајот за печат за олимпијадата, првичната намера била да се изгради лек железнички систем со должина од 36 км, но подоцна е решено да се оди на руската варијанта на леко метро. Ова трето леко метро во Русија (по Бутовскаја линија во Москва и Надземни Експрес во Санкт Петербург), од вкупно 11 метро-системи во земјата.

Проценетиот буџет за изградба изнесува 758,8 милиони долари. Системот ќе се состои од три меѓусебно поврзани линии, со вкупна должина на пругите од 86,4 км и 24 станици. Линиите ќе се движат по мешан терен: под земја, планински тунели, на издигнати коловози и по површината. Еве ги трите линии:

  • Олимписко село — Аеродром — Краснаја Полјана — Грушоваја Полјана (49,9 км, 6 станици)
  • Олимписко село — Аеродром — Адлерова жел. станица — Хоста — Сочиска жел. станица — Мамајка (36,3 км, 20 станици)
  • Сочиска жел. станица — Хоста — Адлерова жел. станица — Аеродром — Краснаја Полјана — Грушоваја Полјана (69,9 км, 17 станици)

Тендерот распишан од Руски железници во февруари 2009 го добил производителот Bombardier со возот „Spacium“. Нарачани се вкупно 54, секој со 9 вагони и капацитет од 1007-1036 патници. Максималната возна брзина изнесува 160 км/ч.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Имаме победник: Канадски конгломерат ќе ги конструира електричните возови за олимпијадата во Сочи“. Gudok.ru. 6 април 2009. Посетено на 2 август 2009. (руски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]