Софија Губаидулина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Софија Губаидулина во Сортавала, 1981 г

Софија Асгатовна Губаидулина (руски: Софи́я Асгáтовна Губaйду́лина listen, татарски: София Әсгать кызы Гобәйдуллина роден на 24 октомври 1931 година) е советски-руски композитор со светска слава и препознатливост. Големите оркестри ширум светот ги нарачуваат и изведуваат нејзините дела[1].

Семејство[уреди | уреди извор]

Губаидулина е родена во Чистопољ, Татарска Автономна Советска Социјалистичка Република (сега Република Татарстан), Руска СФСР, во етнички мешано семејство од Волга Татар татко и етничка русинка мајка. Нејзиниот татко, Асгат Масгудович Губаидулин, бил инженер, а нејзината мајка, Федосија Фјодоровна (моминско име Елхова) била учителка. Откако ја откри музиката на 5-годишна возраст, Губаидулина започнала со компонирање. Додека студирала во Детското музичко училиште кај Рувим Полиаков, Губаидулина открила духовни идеи и ги пронашла во делата на композиторите како Бах, Моцарт и Бетовен.

Кариера[уреди | уреди извор]

Студирала композиција и пијано на Конзерваториумот Казан, дипломирајќи во 1954 година. Понатамошни студии на Конзерваториумот со Николај Пејко до 1959 година, а потоа со Висарион Шебалин до 1963 година. Била поддржана од Дмитриј Шостакович, кој при оценувањето на нејзиниот последен испит ја охрабри да продолжи по нејзиниот пат. Својот модернизам го изразила низ различни партитури што ги компонираше за документарни филмови, вклучително и продукцијата од 1963 година, „На подморнички скутери“, филм од 70 мм снимен во уникатната Кинопанорама формат на широк екран. Таа, исто така, ја компонираше партитурата на добро познатата руска анимирана серија „Авантурите на Могли“ (преработка на „Книга за џунгла“ на Радјард Киплинг).

Во средината на 1970-тите Губаидулина ја основа „Астреја“, група за импровизација на народни инструменти со колегите композитори Виктор Суслин и Вјачеслав Артјомов.

Губаидулина стана попозната во странство во текот на раните 1980-ти преку залагањето на Гидон Кремер за нејзиниот концерт за виолина Оферториум. Подоцна компонирала омаж за Т. С. Елиот, користејќи го текстот од Четири квартети на поетот.

Во 2000 година, Губаидулина, заедно со Тан Дан, Освалдо Голијов и Волфганг Рим, добиле нарачка за Меѓународна академија Бах Штутгарт да напише дел за проектот пасија 2000 во комеморација на Јохан Себастијан Бах. Нејзиниот ангажман бил за пасија по Јован. Подоцна создала уште еден дел за пасија по Јован со што создала „диптих“ за смртта и воскресението Христово, нејзиното најголемо дело досега.

Нејзиното дело „Светлината на крајот“ претходеше на Бетовеновата Симфонија бр. 9 од 2005 година.

Во 2007 година, нејзиниот втор концерт за виолина In Tempus Praesens беше изведен на фестивалот во Луцерн од Anne-Sophie Mutter. Нејзиното создавање е прикажано во филмот на Јан Шмит-Гаре „Софија – Биографија на концерт за виолина“.

Од 1992 година, Губаидулина живее во Хамбург, Германија. Таа е член на музичките академии во Франкфурт, Хамбург и Кралската шведска академија за музика.

Естетика[уреди | уреди извор]

Таа ја поврза музиката со човечката трансценденција и мистичниот спиритуализам, кој се манифестира како копнеж во душата на човештвото за неговото вистинско битие, копнеж што таа постојано се обидува да го долови во своите дела.Овие апстрактни религиозни и мистични асоцијации се конкретизирани во композициите на Губаидулина на различни начини, како што е пишувањето во насоки за поклонување што предизвикува изведувачот да нацрта распетие во седмиот дел од нејзината „Десет прелудиа за соло виолончело“.

Влијанието на електронската музика а техниките за импровизација се прикажани во нејзината необична комбинација на контрастни елементи, нова инструментација и употребата на традиционални руски народни инструменти во нејзините соло и камерни дела за виолончело и оргули или за виолончело и оргули или бајан. Кото (инструмент), традиционален јапонски инструмент е претставен во нејзиното дело „Во сенката на дрвото“, во кое еден соло свирач изведува три различни инструменти - кото, бас кото и Чанг (инструмент) . „Сонцето на сонцето“ е концерт на виолончело/хорски хибрид, посветен на Мстислав Ростропович. Употребата на најниските можни регистри на виолончелото отвора нови можности за инструментот, додека ограничената употреба на рефрен додава и мистичен амбиент на делото

Друго влијание на техниките на импровизација може да се најде во нејзината фасцинација со ударните инструменти. Таа ја поврзува неодредената природа на ударните тембри со мистичниот копнеж и потенцијалната слобода на човечката трансценденција. Во интервју за модерен британски композитор Иван Муди (композитор) Иван Муди, Губаидулина дава објаснување за тоа како перкусиите се користат во нејзините дела за да се покаже спиритизам. Таа рече... ударните инструменти имааат акустичен облак околу себе, облак што не може да се анализира. Овие инструменти се на границата помеѓу опипливата реалност и потсвеста, бидејќи ја имаат оваа акустика. Нивните чисто физички одлики, на тимпаните и мембранофоните и така натаму, кога кожата вибрира или се допира дрвото, реагираат. Тие влегуваат во тој слој на нашата свест што не е логичен, тие се на границата помеѓу свесното и потсвеста. 2012.

Беше преокупирана и со експериментирање со нетрадиционални методи на производство на звук, а како што веќе беше споменато, со необични комбинации на инструменти, на пр. Концерт за фагот и ниски жици (1975), „Дето – јас“, соната за оргули и перкусии (1978), „Градината на радоста и тагата“ за флејта, харфа и виола (1980) и „Слегување“ за 3 тромбони, 3 перкусионисти, харфа, чембало/целеста и селеста/пијано (1981).

Губаидулина секогаш се навраа кон висините на Бах и Антон Веберн, иако имала периоди на посветеност на Рихард Вагнер, Втората виенска школа и музиката од 16 век, особено Карло Гезуалдо Меѓу некои немузички влијанија на значителен удел се Карл Јунг (швајцарски мислител и основач на аналитичката психологија)[2].

Стил[уреди | уреди извор]

Како длабоко духовна личност, Губаидулина ја дефинира „религијата“ како ре-легато или како обновување на врската меѓу себе и Апсолутното. Голем број музички симболи за изразување на нејзините идеали. Таа тоа го прави преку потесни средства на интервалични и ритмички односи во примарниот материјал на нејзините дела, настојувајќи да ја открие длабочината и мистичноста на звукот, како и во поголем обем, преку внимателно осмислена архитектура на музичката форма.

Музиката на Губаидулина се одликува со употреба на необични инструментални комбинации. „Ин Ервартунг“ ги комбинира ударните удари на бонго, храмови, храмови блокови и там-там-там-там-там-там-там-там-там-там-там-там-там-там-там. Бајан (хармоника) бајан и саксофон квартет

Мелодиски, Губаидулина се одликува со честа употреба на интензивни хроматски мотиви наместо долги мелодични фрази. Таа честопати го третира музичкиот простор како средство за постигнување единство со божественото - директна линија до Бога - конкретно манифестирана со недостаток на стрижење во просторот на теренот. Таа го постигнува ова преку употреба на микро-хроматизам (т.е. четвртини тонови) и чести глисанди, што го илустрира недостатокот на „чекори“ до божественото. Овој поим е дополнет со нејзината екстремна дихотомија која се одликува со хроматски простор vs. дијатонскиот простор гледан како симболи на темнината vs. светлина и човечко/земно vs. божествено/небесно Софија Губаидулина и Вера Лукомски, „Мојата желба е секогаш да се бунтувам, да пливам против потокот“, Перспективите на новата музика 36, бр. 1 (Зима 1998): 5–41, цитат на стр. 11.Дополнително, употребата на кратки мотивички сегменти ѝ овозможува да создаде музичка наративност која е навидум отворена и неповрзана, а не мазна. Конечно, уште една важна мелодиска техника може да се види со нејзината употреба на хармоници. Кога зборуваме за нејзиното дело „Радувај се!“, соната за виолина и виолончело, објаснува Губаидулина. Можноста гудачките инструменти да изведат тонови со различни висини на едно исто место на жицата може да се доживее во музиката како премин кон друга рамнина на постоење. И тоа е радост. „Радувајте се!“ користи хармоници за да ја претстави радоста како возвишена состојба на духовната мисла.

Хармонично, музиката на Губаидулина им се спротивставува на традиционалните тонски центри и триадични структури во корист на кластерот на тонови на тон и интервалниот дизајн кои произлегуваат од контрапунталната интеракција помеѓу мелодичните гласови. , но не Пророк 190 (септември 1994): 15-16. во „Концертот за виолончело Дето-2“ (1972) таа забележува дека се случува строг и прогресивен интерваличен процес, во кој делот за отворање користи последователно пошироки интервали кои стануваат потесни кон последниот дел.

Ритмички, Губаидулина става значителен акцент на фактот дека временските соодноси не треба да се ограничуваат на локална фигурација; туку темпоралноста на музичката форма треба да биде дефинирачка одлика на ритмичкиот карактер. Како што наведува Џерард МекБурни: Во разговорот таа најмногу сака да нагласи дека не може да ја прифати идејата (честата пост-сериска) за ритам или времетраење како материјал на делото. ... За неа, ритамот во денешно време е генерирачки принцип како што, на пример, каденца беше на тонските композитори од класичниот период; затоа не може да биде површински материјал на делото. ... тој ја изразува својата нетрпеливост кон Месијаен, чија употреба на ритмички режими за генерирање локални слики, смета таа, ја ограничува делотворноста на ритамот како основно формално ниво на музиката.

За таа цел, Губаидулина често смислува трајни соодноси со цел да ги создаде временските форми за нејзините композиции. Поточно, таа често користи елементи од низата Фибоначи или златниот пресек, во кој секој следен елемент е еднаков на збирот на двата претходни елементи (т.е. 0, 1, 1, 2, 3 5, 8, итн.). Овој нумерички распоред ја претставува балансираната природа во нејзината музика преку чувството за множење на клетките помеѓу живи и неживи супстанции. Таа смета дека оваа апстрактна теорија е основата на нејзиниот личен музички израз. Златниот пресек меѓу деловите секогаш е обележан со некој музички настан, а композиторката целосно ја истражува својата фантазија во артикулирање на овој момент.

Првото дело во кое Губаидулина експериментира со овој концепт на пропорционалност е „Перцепции“ за сопрано, баритон и седум жичени инструменти[3].

Музика за пијано[уреди | уреди извор]

Опусот за пијано на Губаидулина му припаѓа на нејзиниот претходен композиторски период и се состои од следниве дела: „Шакона“ (1962), Соната за пијано (1965), „Музички играчки“ (1968), „Токата-Тронката“ ( 1971), „Изум“ (1974) и Концерт за пијано „Интроитус“ (1978). Некои од насловите го откриваат нејзиниот интерес за барокните жанрови и влијанието на Ј. С. Бах.

Сонатата за пијано е посветена на Хенриета Мирвис, пијанистка на која композиторот многу му се восхитува. Делото ја следи класичната формална структура во 3 движења: Алегро (соната форма), Адаџо и Алегрето. Во целата соната се искористени четири мотиви (тонски сетови), кои исто така ги сочинуваат цикличните елементи врз кои е изградена реториката на делото. На секој мотив му се дава одредено име: „пролет“, „борба“, „утеха“ и „вера“.

Постојат два елементи во примарниот тематски комплекс на првиот став: (1) тема „замав“, која се одликува со синкопација и ритми со точки и (2) прогресија на акорд, сопоставувајќи ги малите и главните секунди преку остинато] ] шема во левата рака. Побавната секундарна тема воведува мелодиски елемент поврзан со остинато елементот од претходната тема.

Во делот за развој, овие множества се истражуваат мелодиски, додека фигурата со ритам со точки добива уште поголемо значење. Во рекапитулацијата, прогресијата на акордите на првиот тематски комплекс е доведена во повисоките регистри, подготвувајќи ја кодата заснована на секундарниот тематски елемент, кој постепено се проширува.

Второто движење се префрла во поинаков експресивен свет. Едноставна тројна форма со cadenza–AB (cadenza) A, делот B претставува акустично заминување бидејќи хроматските фигурации во левата рака, кои потекнуваат од делот A, се исклучени.

Во каденца изведувачот импровизира во рамка дадена од композиторот, повикувајќи на подлабоко истражување на тајните на звукот. Се состои од два наизменични елементи - жици со отворен звук, удар со прсти, без определување на тонот и пригушена артикулација на жиците во бас-регистерот - разделени со потпирачи означени со fermatas. Третото движење е изградено од 7 епизоди, во кои има континуирано ослободување на енергијата акумулирана за време на претходното движење.

Два различни аспекти на сонатата - движечката сила и медитативната состојба - можат да се видат низ архитектурата на делото како прикажување на сликата на крстот. Првото движење е поврзано со „хоризонталната“ линија, која го симболизира човечкото искуство додека второто движење ја рефлектира „вертикалната“ линија, која го претставува стремежот на човекот за целосна реализација во Божественото. Местото на средба на овие две линии во музиката се случува на крајот од вториот став, а тоа ја одразува трансформацијата на човечкото суштество при преминувањето на овие две димензии. Третиот став „ја слави новодобиената слобода на духот“.

Награди и признанија[уреди | уреди извор]

 • При де Монако (1987)
 • Руска државна награда (1992)
 • Меѓународна награда Кусевицки (во 1989 и 1994 година)
 • Ludwig-Spohr-Preis der Stadt Braunschweig (1995)
 • Kulturpreis des Kreises Pinneberg (1997)
 • Praemium Imperiale во Јапонија (1998)
 • Sonning Award во Данска (1999)
 • Preis der Stiftung Bibel und Kultur (1999)
 • Goethe-Medaille der Stadt Weimar (2001)
 • Москва Силенцио-Преис (2001)
 • Поларна музичка награда во Шведска (2002)
 • Орден за заслуги на Сојузна Република Германија]] (2002)
 • Награда за жив композитор на Канските класични награди во 2003 година
 • Europäischen Kulturpreis (2005)
 • Руската културна награда „Триумф“ (2007)
 • Бахова награда на слободниот и ханзеатски град Хамбург (2007)
 • Награда за чест на Московскиот полк и Меѓународниот совет на руските сонародници „Сонародник на годината – 2007 година“.

Во 2001 година стана почесен професор на Казанскиот конзерваториум. Во 2005 година, таа беше избрана за почесен странски член на Американската академија за уметности и книжевност.

Во 2011 година ѝ беше доделена почесна диплома за доктор по хумани писма од Универзитетот во Чикаго.

На 4 октомври 2013 година, Губаидулина стана добитник на Златниот лав за животно дело за музичката секција на Биеналето во Венеција

Добитник е на BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (2016) во категоријата за современа музика. Жирито во својот цитат ги пофали „извонредните музички и лични квалитети“ на руската композиторка и „духовниот квалитет“ на нејзината работа.

На 27 февруари 2017 година, Губаидулина беше наградена со почесен доктор по музика од Конзерваториумот на Нова Англија во Бостон.

Нејзиниот 90-ти роденден во октомври 2021 година го прослави Оркестарот Гевандхаус на објавувањето на три нејзини дела од Лајпциг. Таа се прослави и во една недела на камерна и оркестарска музика.

Во ноември, по повод оваа пригода, таа беше избрана за композитор на неделата на долгогодишната истоимената емисија на BBC Radio 3.

Творештво[уреди | уреди извор]

Оркестарски дела[уреди | уреди извор]

 • „Поема од бајките“ за оркестар (1971)
 • „Ревиска музика“ за симфониски оркестар и џез-бенд (1976, rev. 1995, 2002)
 • Te Salutant, капричо за голем оркестар (1978)
 • Stimmen... Verstummen... симфонија во дванаесет движења (1986)
 • Pro et Contra за голем оркестар (1989)
 • „Непрашаниот одговор (Antwort ohne Frage)“ колаж за три оркестри (1989)
 • Штуфен за оркестар и 7 рецитатори (1992)
 • Фигури на времето (Фигуры времени) за голем оркестар (1994)
 • „Јавачот на белиот коњ“ за голем оркестар и оргули (2002)
 • Светлината на крајот (Свет конца) за голем оркестар (2003)
 • „Празник за време на чума“ за голем оркестар (2006)
 • Der Zorn Gottes за оркестар (2020)

Концерти[уреди | уреди извор]

 • Detto II за виолончело и ансамбл (1972)
 • Концерт за фагот и жици (1975)

Концерт Introitus за пијано и камерен оркестар (1978)

 • Offertorium (Жертвоприношение) концерт за виолина и оркестар (1980, rev. 1982, 1986)
 • Sieben Worte за виолончело, бајан и жици (1982)
 • And: The Feast is in Full Procession (И: Празднество в разгаре) за виолончело и оркестар (1993)
 • Музика за флејта, гудачки и перкусии (1994)
 • „Импромпту“ за флејта (флејта и алт флејта), виолина и жици (1996)
 • Концерт за виола и оркестар (1996)
 • The Canticle of the Sun of St Francis of Assisi за виолончело, камерен хор и перкусии (1997)
 • Two Paths: A Dedication to Mary and Martha за две виоли соло и оркестар (1998)
 • Im Schatten des Baumes (В тени под деревом) за кото, бас-кото, женг и оркестар (1998)

Варијанти „Под знакот на Шкорпија“ на шест хексакорди за бајан и голем оркестар (2003)

 • ...The Deitful Face of Hope and Despair за флејта и оркестар (2005)
 • In Tempus Praesens, концерт за виолина и оркестар (2007)
 • „Глориус перкусион“, концерт за перкусии и оркестар (2008)
 • Fachwerk, концерт за бајан, перкусии и гудачки (2009)
 • Варум? за флејта, кларинет и гудачки оркестар (2014)
 • Концерт за виолина, виолончело и бајан (2017)
 • Дијалог: Ich und Du, концерт за виолина и оркестар (2018)

Вокални и хорски[уреди | уреди извор]

 • „Фацелија“, вокален циклус за сопран и оркестар заснован на песната на Михаил Пришвин (1956)
 • „Ноќ во Мемфис“, кантата за мецосопран, оркестар и машки хор на лента (1968)
 • „Рубаијат“, кантата за баритон и камерен ансамбл (1969)
 • „Розите“ за сопран и пијано (1972)
 • „Броење рими“ за глас и пијано (1973)

Поема „Часот на душата“ од Марина Цветаева за голем дувачки оркестар и мецосопран/контралто (1974), за перкусии, мецосопран и голем оркестар (1976)

 • Laudatio Pacis, ораториум за сопран, алт, тенор, бас, спикер, 3 мешани хорови и голем оркестар без гудачки (1975)
 • „Перцепција“ за сопран, баритон (говорни гласови) и 7 гудачки инструменти (1981, rev. 1983, 1986)
 • "Почит на Марина Цветаева" за акапела хор (1984)
 • „Писмо до поетесата Рима Дало“ за сопран и виолончело (1985)
 • Поминување валцер по Јохан Штраус за сопран и октет, аранжирана и за пијано и гудачки квинтет (1987)
 • Hommage à T.S. Елиот за сопран и октет (1987)
 • „Две песни за германската народна поезија“ за (мецо-)сопрано, флејта, чембало и виолончело (1988)
 • Jauchzt vor Gott за мешан хор и оргули (1989)
 • Алелуја за мешан хор, момче сопран, оргули и голем оркестар (1990)
 • Од книгата на часови на текст на Рајнер Марија Рилке за виолончело, оркестар, машки хор и жена говорник (1991)
 • „Лауда“ за алт, тенор, баритон, наратор, мешан хор и голем оркестар (1991)
 • Jetzt immer Schnee (Теперь всегда снега) на стихови на Генади Аиги за камерен ансамбл и камерен хор (1993)
 • Ајн Енгел за контрабас и контрабас (1994)
 • "Од визиите на Хилдегард фон Бинген" за Contralto (1994)
 • „Galgenlieder à 3“ петнаесет парчиња за мецосопран, перкусии и контрабас (1996)
 • Четиринаесет парчиња „Galgenlieder à 5“ за мецосопран, флејта, перкусии, бајан и контрабас (1996)
 • Песна на сонцето, Сонцето на Свети Франциско Асизи за виолончело, мешан хор и перкусии (1997)
 • Johannes-Passion за сопран, тенор, баритон, бас, два мешани хорови, оргули и голем оркестар (2000)
 • „Јоханес-Остерн“ за сопран, тенор, баритон, бас, два мешани хорови, оргули и голем оркестар (2001)
 • O Komm, Heiliger Geist за сопран, бас, мешан хор и оркестар (2015)
 • За љубовта и омразата за сопран, тенор, баритон, бас, два мешани хорови и оркестар, во 9 движења (2015, ревија. 2016) и во 15 движења (2016, rev. 2018)

Соло инструментални[уреди | уреди извор]

 • Серенада за гитара (1960)
 • Шакона за пијано (1963)
 • Соната за пијано (1965)
 • Токата за гитара (1969)
 • Музички играчки за пијано (1969)
 • „Токата-Тронката“ за пијано (1971)
 • Десет прелудиуми за виолончело (1974), исто така верзија како Осум етиди за контрабас (2009)
 • „Изум“ за пијано (1974)
 • Светло и темно за орган (1976)
 • Сонатина за флејта (1978)
 • De Profundis за бајан (1978)
 • Et Exspecto, соната за бајан (1986)
 • Ritorno perpetuo за чембало (1997)
 • Cadenza за бајан (2003, rev. 2011)

Комерни/оркестарски[уреди | уреди извор]

 • Квинтет за пијано, две виолини, виола и виолончело (1957)
 • „Алегро Рустико“ за флејта и пијано (1963)
 • Пет етиди за харфа, контрабас и перкусии (1965)
 • „Пантомима“ за контрабас и пијано (1966)
 • „Музички играчки“ четиринаесет пијано парчиња за деца (1969)
 • Vivente - Non Vivente за електроника (1970)
 • „Конкорданца“ за камерен ансамбл (1971)
 • Гудачки квартет бр. 1 (1971)
 • Музика за чембало и ударни инструменти од колекцијата на Марк Пекарски (1971, rev. 1973)
 • Rumore e silenzio за перкусии и чембало (1974)
 • Quattro за две труби и два тромбони (1974)
 • Соната за контрабас и пијано (1975)
 • „Две балади“ за две труби и пијано (1976)
 • „Точки, линии и цик-цак“ за бас кларинет и пијано (1976)
 • Трио за три труби (1976)
 • „Песни без зборови“ за труба и пијано (1977)
 • „На татарски народни теми“ за домра и пијано (1977)
 • Дуо соната за два фаготи (1977)
 • „Ламенто“ за туба и пијано (1977)
 • Misterioso за 7 перкусионисти (1977)
 • Квартет за четири флејти (1977)
 • Detto I, соната за оргули и перкусии (1978)
 • „Звуците на шумата“ за флејта и пијано (1978)
 • Две парчиња за хорна и пијано (1979)
 • „Ин Кроче“ за виолончело и оргули (1979), за бајан и виолончело (1991)
 • Jubilatio за 4 перкусионисти (1979)
 • „Градина на радости и таги“ за флејта, виола, харфа и наратор (1980)
 • Descensio за 3 тромбони, 3 перкусионисти, харфа, чембало и пијано (1981)
 • „Радувајте се!“, соната за виолина и виолончело (1981)
 • „Лебед, рак и штука“, марш за дувачки ансамбл и перкусии (1982)
 • „Во почетокот имаше ритам“ за седум перкусионисти (1984)
 • „Квази хокетус“ за виола, фагот и пијано (1984)
 • Гудачки квартет бр. 2 (1987), се појавува на Раскази
 • Гудачки квартет бр. 3 (1987)
 • Стринг трио (1988)
 • „Валцер по Јохан Штраус“ за пијано и гудачки квинтет, аранжирани од верзија за сопран и октет (1989)
 • Можеш ли да не слушнеш, Лујџи? Погледнете каков танц ќе ви направи едноставен дрвен штракаат
 • „Пар и нечет““ за седум перкусионисти, вклучително и кимбалом (1991)
 • „Силенцио“ за бајан, виолина и виолончело (1991)
 • „Тартар танц“ за бајан и два контрабаса (1992)
 • „Танчерка на јаже“ за виолина и гудачки пијано (1993)
 • „Медитација за хоралата на Бах „Јас чекорам пред твојот престол““ за чембало, две виолини, виола, виолончело и контрабас (1993)
 • ... Рано наутро, непосредно пред будење... за три јапонски бас-кота со 17 жици и четири јапонски кота со 13 жици (1993)
 • Гудачки квартет бр. 4 (троен квартет за квартет, два квартети со лента и светла во боја ad libitum, посветени на Кронос квартет) (1993)[4]
 • In Erwartung (В ожидании) за саксофонски квартет и шест перкусионисти (1994)
 • „Од визиите на Хилдегард фон Бинген“ за алт (1994)
 • „Кватернион“ за квартет за виолончело (1996)
 • „Рисонанца“ за три труби, четири тромбони, оргули и шест жици (2001)
 • „Рефлексии на темата B–A–C–H“ за гудачки квартет (2002)
 • „Mirage: The Dancing Sun“ за осум виолончела (2002)
 • „На работ на бездната“ за седум виолончела и два воден телефона (2002)
 • Verwandlung (Трансформација) за тромбон, саксофон квартет, виолончело, контрабас и там-там (2004)
 • „Лира на Орфеј“ за виолина, перкусии и гудачи (2006)
 • Ravvedimento за виолончело и квартет гитари (2007)
  • Пентименто, аранжман за контрабас и три гитари (2007)
  • Покајание, аранжман за виолончело, контрабас и три гитари (2008)
 • „Fantasia on the Theme S–H–E–A“ за две пијана наместени на четврт тон (2008)
 • Сото глас, за виола, контрабас и две гитари (2010/2013)
 • Лавиринт, за 12 ќелии (2011)
 • „Така нека биде“ за виолина, контрабас, пијано и перкусии (2013)
 • „Аџии“ за виолина, контрабас, пијано и двајца перкусионисти (2014)
 • „Едноставна молитва“, Мала маса за наратор, два виолончела, контрабас, пијано и двајца перкусионисти (2016)

Аранжмани[уреди | уреди извор]

Партитури за филм (делумна листа од повеќе од 30 филмови)[уреди | уреди извор]

Губаидулина ги смета следните четири дела за најважни во овој жанр:

 • „Циркуски шатор“ од Идеја Гаранина (1981)
 • „Велики Самоед“ од Аркади Кордон (1981)
 • „Универзитетската фотелја“ од Иван Киасашвили (1982)
 • The Scarecrow од Роланд Биков (1984)

Други дела вклучуваат:

Поцелосен список на нејзините резултати за анимирани филмови може да се најде на нејзиниот профил на Animator.ru.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Michael Kurtz: Sofia Gubaidulina. Eine Biographie. Urachhaus, Stuttgart 2001, ISBN 3-8251-7226-0.
 • Rainer Nonnenmann: musica contemplativa. Eine Porträtskizze von Sofia Gubaidulina, in: MusikTexte 93, Köln 2002, S. 19–23.
 • Sofia Gubaidulina, in Sowjetische Musik im Licht der Perestroika: Interpretationen, Quellentexte, Komponistenmonographien. Hg. Hermann Danuser u. a. Laaber-Verlag 1990, S. 345–347.
 • Boris Belge: Klingende Sowjetmoderne. Eine Musik- und Gesellschaftsgeschichte des Spätsozialismus, Böhlau Verlag, Köln/Weimar/Wien 2018, ISBN 978-3-412-51066-4.
 • Dorothea Redepenning, Passion und Auferstehung. Sofia Gubaidulinas Zyklus „Johannes-Passion“ und „Johannes-Ostern“, in: MusikTexte. Zeitschrift für neue Musik, 93 (Mai 2002), 27–35.
 • Dorothea Redepenning, „ ... und das Wort – war Gott.“ Zu Sofia Gubaidulinas Johannes-Passion, in: Passion 2000, Schriftenreihe der Internationalen Bachakademie Stuttgart, Bd. 11, Kassel usw. 2000, hrsg. v. Christian Eisert, 154–162.
 • Холопова В. Н., Рестаньо Э. София Губайдулина. — М., 1996. (на ит. яз. — Турин, 1991).
 • Ценова В. С. Числовые тайны музыки Софии Губайдулиной. — М., 2000 (на нем. яз. — Берлин, 2001).
 • Холопова В. Н. София Губайдулина: Путеводитель. — М., 2001.
 • Кудряшов А. Ю. Об особенностях ладогармонического устройства «Сада радости и печали» С. Губайдулиной // Проблемы музыкознания. Музыка. Язык. Традиция: Сборник научных трудов. Вып. 5. / Отв. ред.-сост.: В. Г. Карцовник. — Л.: ЛГИТМиК, 1990. — С. 179—192.
 • Петров В. О Инструментальный театр Софии Губайдулиной // Актуальные проблемы высшего музыкального образования: Научно-аналитический и научно-образовательный журнал. — 2011. — № 4 (20). —С. 49-55.
 • Петров В. О. «Сад радости и печали» Софии Губайдулиной (о концепции сочинения) // Камертон: Вестник Астраханской государственной консерватории. Вып 9: сентябрь — декабрь 2010. — Астрахань: Новая линия, 2010. — С. 28-30.
 • M. Kurtz. Sofia Gubaidulina. — Stuttgart, 2001.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Центр современной музыки Софии Губайдулиной
 2. „София Асгатовна Губайдулина“. Архивирано од изворникот на 2022-03-14. Посетено на 2022-02-26.
 3. София Асгатовна Губайдулина
 4. Информации за квартет 4 од партитурата на Сикорски, издание 8506, објавено 2003 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]