Софија Адлерспаре

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопортрет на Софија Адлерспар
Софија Адлерспар

Софија Адолфина Адлерспаре (6 март 1808 – 23 март 1862 година) била шведска сликарка.

Биографија[уреди | уреди извор]

Таа е родена како ќерка на лутерански благородник, Аксел Адлерспар, гувернер на Eланд и Каролина фон Арбин, и покажала талент за сликање во детството. Кога уметникот Ц.Ф. Педерсен доживеал бродолом во близина на нејзиниот дом, таа била подучувана од него, и кога нејзиното семејство се преселило во Стокхолм во 1830 година, таа била образована од страна на уметниците Карл Густаф Кварнстром (1810-1867), Јохан Густаф Сандберг и Олоф Јохан Содермарк (1790–1848).

Таа дебитирала во 1836 година кога престолонаследничката, Џозефина од Лехтенберг, идната шведска кралица, нарачала слика од неа и ја запознала со корисни контакти.

Адлерспаре направила неколку патувања за да студира уметност во странство, во Германија, Италија и Франција. Во 1839-1840 година, таа студирала под покровителство на Леон Коиње во Париз, каде што ги запознала Карл Валбом и Пер Викенберг. Кога се вратила во Шведска, отворила училиште за цртање, каде меѓу нејзините ученици била и Амалија Линдегрен.

Во 1845 година, кралицата ги финансирала нејзините продолжени студии во Париз; во 1845-1846 година студирала во Дрезден, каде што била инспирирана од Џ.К. Дал и Каспар Дејвид Фридрих и копирала постари слики, а во 1851-1855 ѝ била дадена државна поддршка да студира во Минхен, Болоња, Фиренца и Рим. Во Рим, таа била член на шведската уметничка колонија и стапила во контакт со германската уметничка колонија и движењето на Назареците под Фридрих Овербек. Таа исто така се преобратила во католицизмот и го сликала папата Пиј IX. Нејзините слики го рефлектирале романтичниот стил на ерата, иако таа исто така била под големо влијание на ренесансниот уметник Рафаел.

Во 1855 година, Адлерспаре ја посетила Шведска, каде што нејзините дела биле изложени во Кралската палата.

Во 1862 година, таа трајно се вратила во Шведска и добила пензија од Писатели, уметници и пензиско здружение. Таа починала набргу по добивањето на првата исплата. Истата година, сопругата на нејзиниот брат, феминистката Софи Адлерспар, побарала жените да можат да студираат уметност на Кралската шведска академија за уметности под исти услови како и мажите. Ова барање било исполнето во 1864 година.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]