Сотис Воланис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сотис Воланис
Основни податоци
Родено имеСотириос Ставридис грчки: Σωτήριος Σταυρίδης
Занимање/њатекстописец, пејач
Години активност1984–сè уште
Прод. куќа/ќиВасипап

Сотис Воланис (грчки: Σώτης Βολάνης, роден на 20 февруари 1971 година) е грчки пејач. Роден е во Саудиска Арабија од родители Роми. Неговите родители биле од Саудиска Арабија. Кога Сотис бил мало дете, се доселиле во Грција.[1][2]

Најпознат е по успехот во 2002 година Poso Mou Leipei (i zesti ankalia sou) (грчки: Πόσο μου λείπει η ζεστή αγκαλιά σου), на англиски How much I miss your warm hug, на македонски Колку ми недостига твојата топла прегратка .

Поради неговиот голем успех, дел од неговите песни се препеани од пејачи на различни јазици:

  • на арапски од Инез Атили под наслов Љубов моја објавена во 2020 година
  • на левантски арапски јазик од Фадел Чакер под наслов Ја гајеб
  • на хебрејски јазик од Шломи Саранга и Мошик Афија под наслов Халом Маток (Сладок сон)
  • на турски јазик од Сердар Ортач како Заборави ме мене
  • на српски јазик од Фанки Г како Где си ти и Јелена Карлеуша како Не си во право
  • на бугарски јазик од Азис како Обичам Те.

Во 2010 година Воланис признал дека страда од алкохолизам. Поради неговата интровертна личност, тој започнал да пие, но изјавил дека ќе се обиде да го надмине алкохолизмот. Во 2014 година Воланис изјавил дека не можел да разбере како успеал да се доведе до тој степен.[3]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • 2001 година - Сотис Воланис
  • 2002 година - Сотис Воланис 2
  • 2003 година - Оркој Агапис
  • 2004 година - Сотис во живо
  • 2005 година - Так Так
  • 2007 година - На М 'Агапас
  • 2009 година - Панселинос
  • 2010 година - По! По! По!
  • 2013 година - Епистрефо Аневасменос
  • 2017 година - Емеис Ама Колисум Де Та Ксеколисум

Синглови[уреди | уреди извор]

  • 2011 година - Сексокорицо
  • 2012 година - Агаписе ме
  • 2012 година - Та То Кано Ола Путана
  • 2014 година - Ден Се Тело Хана
  • 2015 година - Матија Мо Латремена
  • 2015 година - Венцини
  • 2016 година - Кафулиња
  • 2018 година - Поу Каи Поу Матанионо
  • 2019 година - На Ме Просехеис
  • 2019 година - Симера Агапаеи
  • 2019 година - Крата Ме Сфихта
  • 2020 година - Ехо Вуркосеи
  • 2020 година - Цигара Гкоменес Пота
  • 2020 година - Мегала Салонија Енфант Гејт

Дуети[уреди | уреди извор]

  • 2020 година - Гиати На Ми Борум На Синеноитум (Фули Целепи)

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. DİLMENER, NAİM (October 17, 2004). „Akdeniz rüzgârları“. Radikal (турски). Архивирано од изворникот на October 21, 2012. Посетено на August 10, 2011.
  2. Romani Gypsy Notables, Geni.com
  3. I have been addicted to alcohol over the last five years!, Peoplegreece.com (Greek)“. Архивирано од изворникот на 2018-03-24. Посетено на 2021-04-02.