Сообраќај во Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сообраќајот во Унгарија вклучува превоз по пат, железница, воздух и вода.

Патишта[уреди | уреди извор]

Ограничувања на брзината во Унгарија врз основа на типот на патот и категоријата возила
Карта на планираната автопатска и експресна мрежа во Унгарија

Унгарија има вкупно 159.568 к на јавни патишта, од кои 70.050 км се поплочени (вклучувајќи 1481  км автопати, од 2016 година); и 89.518 км се расклопени.

Унгарските категории на патеки се како што следува:

 • Автопат со контролиран пристап:
  • Автопат: 2 + 2 патни ленти и 1 + 1 итни лента, централна резервација, нема раскрсници во границите, ограничување на брзината 130 километри на час
  • Брз автопат: 2 + 2 патни ленти, централна резервација, неколку раскрсници во ранг, ограничување на брзината 110 километри на час
  • Автострада: 2 + 2, 2 + 1 или 1 + 1 патни ленти, централна резервација, некои раскрсници на ранг, ограничување на брзината 110 километри на час
 • Основен артериски пат или примарен главен пат (со едноцифрен број, на пр. 6-os főút)
 • Секундарен главен пат (со две или три цифри, на пр. 57-е подигнување)
 • Локален пат (со три или повеќе цифри, пр. 4519-es közút)

Автопати [уреди | уреди извор]

Унгарските автопати се дел од националната патна мрежа. Од октомври 2016 година, има 1.481 километри на автопати со контролиран пристап .

Автопати во Унгарија:

M1 | M3 | M4 | M5 | M6 | M7 | M8 | M15 | M19 | M30 | M31 | M35 | M43 | M60

Автопати во Унгарија:

M0 | M2 | M9 | M51 | M70 | M85 | M86

Новите делови од автопатот се додаваат во постојната мрежа, која веќе ги поврзува многуте главни економски значајни градови со главниот град.

Автобуски превоз[уреди | уреди извор]

Автобуски превоз меѓу општините беше обезбедена од страна на дваесет и четири автобуски компании основани во 1970 година и именувани по регионите на кои им служеа. Тие, исто така, обезбедиле локален сообраќај во градовите и градовите кои немале сопствена компанија за јавен превоз (сите градови освен Будимпешта, Мишколц, Печ, Капошвар и Дебрецин по 2009 година) и управувани со автобуски линии во градовите каде што локалната компанија управувала само со трамвај и тролејбус (Сегед и Дебрецин, вториот до 2009 година, кога ДКВ ги презеде автобуските линии). На почетокот на 2015 година, 24 компании беа организирани во седум регионални компании.

Железници[уреди | уреди извор]

Карта на железнички сообраќај на Унгарија
Железничка станица Келети, Будимпешта

Забелешка: Унгарија и Австрија, заеднички управуваат со железнички прекуграничната стандарден колосек помеѓу ЃерШопронЕбенфурт, на оддалеченост од околу 101 км во Унгарија и 65 км во Австрија.

Во Будимпешта, три главни железнички станици се Источна (Келети), Западна (Нигугати) и Јужна (Дели), со други далечни станици како Келенфолд. Од трите, Јужниот дел е најсовремен, но Истокот и Западот се повеќе декоративни и архитектонски интересни.

Други значајни железнички станици низ целата земја се Солнок (најважната железничка пресек надвор од Будимпешта), железничката станица Тишаи во Мишколц и станиците Печ , Ѓер , Дебрецин , Сегед и Секешфехервар .

Единствениот град со подземен железнички систем е Будимпешта со метро .

Во Будимпешта исто така има и железничка служба во градот и околу градот, управувана под името ХЕВ .

Железнички систем[уреди | уреди извор]

 • Вкупно: 7,606   km
  • Стандардна мерач : 7.394   км 1,435   мм (2.911   км електрифицирани; 1,236   км двоен пат)
  • Широка мерач : 36   км 1,520   мм
  • Тесен мерач : 176   км 760   мм (1998)

Железнички врски со соседните земји[уреди | уреди извор]

 • Ист мерач
  • Австрија (6 линии)
  • Хрватска (3 линии)
  • Романија (5 линии)
  • Србија (2 линии)
  • Словачка (10 линии)
  • Словенија (1 линија)
 • Прекин на мерач - 1,435   мм / 1,520   мм
  • Украина (2 линии)

Аеродроми[уреди | уреди извор]

Хевиз-Балатон аеродром - внатре

Во Унгарија има 43-45 аеродроми, вклучувајќи ги и помалите. Петте меѓународни аеродроми се Будимпешта-Лист Ференц , Аеродромот Дебрецен , Меѓународниот аеродром Хевиз-Балатон (претходно Самермек, исто така наречен Флај Балатон за близината до Езерото Балатон , туристичка атракција на Унгарија број еден), Ѓир-Пер и Печ-Погани (од 2015 година не постојат редовни патнички летови од Ѓир-Пер и Печ-Погани). Малев престана да работи во 2012 година.

Аеродроми со асфалтирани писти

Вкупно: 20 (1999 est. )

 • Над 3,047 м: 2
 • 2.438 до 3.047 м: 8
 • 1.524 до 2.437 м: 4
 • 914 до 1.523 м: 1
 • Под 914 м: 1
Аеродроми со грузиски писти

Вкупно: 27 (1999 est. )

 • 2.438 до 3.047 м: 3
 • 1.524 до 2.437 м: 5
 • 914 до 1.523 м: 12
 • Под 914 м: 7

Меѓународни аеродроми[уреди | уреди извор]

Список на аеродроми во Унгарија ; Следниве се најголемите аеродроми во Унгарија (во опаѓачки редослед за 2015 година):

Хелидроми[уреди | уреди извор]

Унгарија има пет хелидроми.[1]

Водени патишта[уреди | уреди извор]

1,373   km постојано пловна (1997)

Пристаништа[уреди | уреди извор]

Најважното пристаниште е главниот град Будимпешта. Други важни оние вклучуваат Дунаујварош и Баја.

Пристаништа на Дунав :

Пристаништа на Тиса :

Морски сообраќај[уреди | уреди извор]

 • Вкупно: 2 бродови (со волумен од 1.000 ГТ бруто тонажа  или повеќе) во вкупна вредност од 12.949 GT / 14.550 ДВТ
 • Бродови по тип: товарен брод 2 (1999 est. )

Сообраќај во градовите[уреди | уреди извор]

Превозници од градови[уреди | уреди извор]

 • БКК ( Будимпешта) (автобуси, трамваи, тролејбуси и метро)
 • DKV Zrt. (Дебрецин) (автобуси, трамваи и тролејбуси)
 • MVK Zrt. (Мишколц) (автобуси и трамваи)
 • SzKT Kft. (Сегед) (само трамваи и тролејбуси, автобусите припаѓаат на Тиса Волан)
 • PK Rt. (Печ) (автобуси)
 • KT Rt. (Капошвар) (автобуси)

Во остатокот од градовите и локалнитe сообраќаји обезбедуваат компании од Воланбус, кои исто така обезбедуваат меѓуградски автобуски линии.

Метро[уреди | уреди извор]

Метроро во Будимпешта (унгарски: Budapesti metró) е брзиот транзитен систем во унгарскиот главен град Будимпешта . Неговата линија 1 (отворена во 1896 година) е најстарата електрифицирана подземна железница на европскиот континент. Втората (црвена) линија била отворена во 1970 година, третата (сина) линија била отворена во 1976 година, најновата линија е четвртата (зелена) , таа е отворена во 2014 година.

Трамвај[уреди | уреди извор]

Hungary road sign E-041.svg

Најпрометната традиционална градска трамвајска линија во светот сè уште е рута 4/6 во Будимпешта , каде што возовите со должина од 50 метри се движат со интервали од 120 до 180 секунди [2] во пикот и обично се преполни со луѓе. Дел од овој пат е ист како и каде што електричните трамваи го направија првиот свет во 1887 година. Будимпешта неодамна нареди 40 ниски кат трамваи на Сименс Комбинино Супра . Трамваите почнаа да ги носат патниците на 1 јули 2006 година, но во првите недели имаше многу технички потешкотии. Имаше некои градови, каде железниците со тесен колосек биле користени како трамвајски линии или меѓуградски линии. Овие линии биле затворени во 1970-ти години.

Тролејбус[уреди | уреди извор]

Hungary road sign E-040.svg Тролејбусите може да се најдат во три градови: Будимпешта , Дебрецин и Сегед .

Цевковод[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Hungary“. Texas Tech University - Office of International Affairs.
 2. „Timetables | Budapesti Közlekedési Központ“ (англиски). Посетено на 2017-02-06. ()

Надворешни врски[уреди | уреди извор]