Снешко

Од Википедија — слободната енциклопедија

Снешко — статуа изработена од снег во облик на човек. Типичниот Снешко се состои од три големи снежни топки со различна големина, како и некои додатоци како замена за рацете (најчесто, гранки), за носот (најчесто, морков), за устата, итн.

Снешко како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Снешко во Винона Лејк, Индијана, САД.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 50.
  2. Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995, стр. 38.
  3. YouTube, Anti Nowhere League- Snowman (пристапено на 25.12.2016)