Смрдлика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Смрдлика (Смрдеш)
Смрдлика.jpg
Научна класификација
Царство: Растенија
Семејство: Anacardiaceae
Род: Pistacia terebinthus L.
Вид: Смрдлика
Биномен назив
Pistacia terebinthus

Смрдлика или смрдеш (Pistacia terebinthus L. фам. Anacardiaceae) — листопадна грмушка со мало дрво од Медитеранот и Субмедитеранот[1]. Има сложени, непарно перести листови[1]. Дводомен вид кај кој цветовите се собрани во метлести соцветија[1]. Плодот е мала, металносива косличка[1]. Содржи смолни канали и смола во вегетативните делови[1]. Претставува единечна или групна примеса во поизразито термофилните шумски заедници[1]. Доста е застапено насекаде во Македонија, а посебно во јужните делови, заради што тоа е застапено и во топонимијата, односно во името на планината Смрдеш во Радовишко, костурското село Смрдеш во Егејска Македонија итн.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Андоноски, Александар. (2009). „Смрдлика (Смрдеш)“. Македонска енциклопедија 2: 1385. Скопје: МАНУ.