Прејди на содржината

Служба за вработување млади

Од Википедија — слободната енциклопедија

Службата за вработување млади беше британска владина агенција од 1950-тите до 70-тите години на минатиот век, насочена кон тинејџери кои го напуштаа училиштето.

Од доцните 1910-ти, многу локални власти за образование во Англија и Велс воспоставија Служби за вработување на млади, започнати од Едукација (избор на вработување) од 1910 година, за млади до 17-годишна возраст. На Шкотска не и беше дозволено да го стори ова. Законот за образование од 1918 година им овозможи на ЛЕА да водат советување за млади на возраст до 18 години.

Законот за осигурување од невработеност од 1923 година им овозможи на ЛЕА да покриваат малолетници во шемата за осигурување од невработеност. Во 1927 година Министерството за труд го основа Националниот советодавен совет за малолетничко вработување.

Актот за вработување и обука од 1948 година беше донесен од Трудовата влада од 1945-51 година, а во секцијата 10 од овој акт се утврдија и советодавни услуги за вработување на сите млади луѓе под 18 години кои посетувале училиште. До јануари 1949 година, 43 окружни совети и 73 окружни околии во Англија и Велс, и 3 градски совети и 10 окружни совети во Шкотска поднеле планови за нивните услуги за вработување на млади.

Во 1950-тите и 1960-тите, оваа услуга беше широко поддржувана од народот.

Кон крајот на 1970-тите години ќе биде заменета со Службата за кариера.

Организацијата (позната и како Y.E.S.), основана во окружни и регионални центри, обезбедуваше стручно водство за луѓе на возраст од околу 16-17 години, најчесто од граматички училишта . А-ниво беше воведено во 1951 година, а претходно тоа беше сертификат за високо училиште ; во Шкотска беше Повисок испит. Во 1945 година, 24% од учениците во граматичките училишта ги напуштиле истите пред да наполнат 16 години; а до 1949 година оваа стапка се намали на 16%. Во 1945 година, 15% од оние во граматичко училиште би останале до 18-тата година од животот; до 1949 година, процентот беше веќе над 20%. До 1955 година, околу 34% од оние во граматичко училиште останаа до 18 години.

Во 1962 година, околу 38% од момчињата најдоа пракси за стажирање.

Структура

[уреди | уреди извор]

Финансирањето беше од Министерството за труд и локалните власти.

Вкупните трошоци на почетокот на 1950-тите години на услугата на годишно ниво беа околу 1,7 милиони фунти. Во една студија од 1950-3 година, откриено е дека околу 1,48 милиони млади кои го напуштиле училиштето добиле советување, а од тие 1,357 милиони директно нашле вработување.

Во 1947 година беше воведена Шема за надоместок за обука за млади, кога обуката се изведува на место различно од она на живеење. Оние кои работеле во службата биле познати како Офицери за вработување млади; а во подоцнежните години, нивната функција во голема мера ја презедоа советничките службеници за кариера . Услугата ја водеше Централниот извршен директорат за вработување на млади, составен од луѓе од Министерството за труд, Министерството за образование и Шкотскиот оддел за образование . Во 1963 година имало околу 1.000 службеници за вработување млади. Службениците за вработување на млади беа обучени на Одборот за обука на службите за вработување на млади.

Службата имаше осум активности:

 • Контакт со училиште - службата може да побара извештаи за сите деца на минимална (законска) возраст за напуштање на училиштето.
 • Познавање на достапните можности - од работно познавање на локалните индустрии
 • Контакт со потенцијални напуштачи на училиште - запознавање на децата со реалноста на одење на работа, и давање шеми за работно искуство
 • Обука - за да разговарате кои курсеви би биле соодветни за соодветната кариера што е избрана
 • Пласирање
 • Преглед на напредокот - ако младиот човек подоцна не бил задоволен од работата што ја избрал
 • Инвалидни деца
 • Осигурување за невработеност и дополнителни додатоци

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 • Централен советодавен совет за образование
 • Национален совет за вработување на млади, формиран со овој акт, и назначен од Министерството за труд по три години
 • Програма за младински можности, основана од лабуристичка влада во 1978 година
 • Шема за обука на млади (YTS), основана во 1983 година од страна на конзервативната влада на Маргарет Тачер
 • Национална служба за учење

Користена литература

[уреди | уреди извор]
 • Идниот развој на службата за вработување на млади, 1965 година