Слон (фараон)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Слон
Pen-abw
Натпис на камен од Ќустул
Фараон на Египет
Владеелc. 3240-3220 Π.Η.Ε., Прединастички Египет
ПретходникРиба
НаследникНепознат
Закопаннепознато

Слон (можеби се чита како Пен-Абу[1]) е привремено име на прединастички владетел во Египет. Бидејќи закривените карпести натписи и ознаките од слонова коска кои го прикажуваат неговото име се нацртани без кралски грб, читањето, а со тоа и целото постоење на кралот „Слон“, се многу спорни.

Идентитет[уреди | уреди извор]

Предложеното постоење на Слон се заснова врз есеи на Гинтер Дрејер и Лудвиг Дејвид Моренц. Тие се убедени дека Слон е локален крал кој владеел во регионот Ќустул. Според Дрејер, името Слон се појавува во врежани камени натписи во Ќустул и Гебел Шеик-Сулејман, каде што хиероглифите се ставаат во кралскиот серех. На ознаки од слонова коска пронајдени во Абидос, Слон се појавува без никаков друг кралски грб. Дрејер гледа престол во форма на коцка и слон што чекори под него, и го чита Пен-Абу („Големецот од престолот“).[1] Моренц мисли слично, но не е сигурен за читањето на името. Тој претпочита да го користи неутралното привремено име „кралот Слон“. Алтернативно, тој предлага носорог како кралско животно. Моренц истакнува дека станува збор за извонредната мода за време на епохата на Накада III да се изберат опасни и непредвидливи животни (како што се лавови, крокодили, слонови и носорози) како кралски имиња.[2]

Други египтолози, како што се Питер Каплони и Тоби Вилкинсон, не се толку сигурни, и предлагаат различни читања. Додека Вилкинсон гледа престол и хиероглиф за „граница“, Питер Каплони гледа седиште и штанд полн со вински тегли, знак за „комплимент“. Каплони исто така споменува дека името на палатинатот од Првата египетска династија, наречен Хор-Секјентидјв, е исто така запишано со симболот на држачот на винска тегла. Тој верува дека името на палатинатот е составено од името на кралот Слон.[3]

Владеење[уреди | уреди извор]

Фараонот Слон можеби владеел за време на раната Накада III епоха. Неговиот гроб е непознат.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Гинтер Дрејер: Ум Ел-Кааб.
  2. 2,0 2,1 Лудвиг Дејвид Моренц: Билд-Бухстабен и симболичен талент.
  3. Peter Kaplony: Die Inschriften der Ägyptischen Frühzeit , vol.