Сложена реченица

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сложена реченица — вид реченица која е составена од една независна реченица и од најмалку една зависна реченица. Сложената реченица најчесто се користи за да се искажат посложени мисли, но и да се посочи кои идеи се поважни а кои не.Накратко кажано, сложена реченица е реченица во која има подмет, најмалку два глаголи (може и повеќе) и реченични додатоци. [1]

Примери[уреди | уреди извор]

Други примери:

  • Ана беше да си купи нови патики.
  • Мачорот се вртеше и шеташе околу моите нозе.
  • Тој само сакаше да му се погоди на него.
  • Верица е многу добра,ми помага.
  • Кога ќе го видев,ќе ме гушнеше, но повеќе тоа не се случува.
  • Нена прави сок за да ги послужи другарките.
  • Крушево е град музеј, во него можеш се убаво да видиш и дознаеш.


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. structure of a sentence Архивирано на 23 јуни 2012 г. Accessed 3 March 2012

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]