Словенечки броеви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Словенечките броеви како што се ena, dve, tri, štiri, pet (еден, два, три, четири, пет) се користени за искажување количина. Пример: "po pošti smo vam poslali tri pakete" ("По пошта ние ви пративме три пакети"). Броевите од 0 до 10 се следните: nič (0), ena, dve (or dva), tri, štiri, pet, šest, sedem, osem, devet, deset.

Од 10 до 20, на броевите се додава наставката -najst: enajst, dvanajst, trinajst, štirinajst, petnajst, šestnajst, sedemnajst, osemnajst, devetnajst (11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19).

Од 20 до 100, прво доаѓа основниот број па потоа десетките поврзани со сврзникот in (и), исто како на германски. За десетките се додава зборотby deset (десет) до основниот број, освен за 20, што е dvajset.

  • dvajset (20), enaindvajset (21), dvaindvajset (22), triindvajset (23), štiriindvajset (24) ... trideset (30), enaintrideset (31) ... petdeset (50) ... devetindevetdeset (99).

Стотките се формираат со зборот sto, слично со десетките.

  • sto (100), sto ena (101), sto dve (102) ... sto deset (110) ... sto devetindevetdeset (199), dvesto (200) ... tristo (300) ... devetsto devetindevetdeset (999)

Илјадитите го следат истиот принцип на формирање но се разделени со празно место.

  • tisoč (1000), tisoč ena (1001) ... tisoč sto (1100) ... dva tisoč (2000) ... pet tisoč petsto petinpetdeset (5555) ... deset tisoč (10,000) ... sto tisoč (100,000) ... devetsto devetindevetdeset tisoč devetsto devetindevetdeset (999,999).

Милионите и останатите понатамошни броеви се деклинирани:

  • milijon (1,000,000) ... dva milijona (2 million), dva milijona ena (2,000,001) ... sedem milijonov petnajst tisoč sedemindvajset (7,015,027) ... devetsto devetindevetdeset milijonov devetsto devetindevetdeset tisoč devetsto devetindevetdeset (999,999,999), milijarda (1,000,000,000) ... dve milijardi (2,000,000,000) ... bilijon (1,000,000,000,000) ...

Редни броеви[уреди | уреди извор]

Prvi, drugi, tretji, četrti, peti (прв, втор, трет, четврт, петти) се редните словенечки броеви.

Колективни броеви[уреди | уреди извор]

  • dvoje, troje, četvero, petero – се користени за множински масивни именки.

Мултипликативни броеви[уреди | уреди извор]

  • enojno, dvojno, trojno, četvorno, petorno (едно, двојно, тројно) – се користат за искажување количина на делови (dvojni ulomek (двојна скршеница))
  • enkraten, dvakraten, trikraten, štirikraten, petkraten (еднаш, двапати, трипати...)