Словачка брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Словачка брајова азбука
Типазбука
Јазицисловачки
Матични системи
брајова азбука
  • чехословачка брајова азбука
    • словачка брајова азбука

Словачката брајова азбука е верзија на брајовото писмо за запишување на словачкиот јазик. Азбуката е еквивалентна на латиницата, поточно на словачката азбука.

Азбука[уреди | уреди извор]

Словачката брајова азбука е:[1]

⠁ (braille pattern dots-1)
a
⠡ (braille pattern dots-16)
á
⠈ (braille pattern dots-4)
ä, @
⠃ (braille pattern dots-12)
b
⠉ (braille pattern dots-14)
c
⠩ (braille pattern dots-146)
č
⠙ (braille pattern dots-145)
d
⠹ (braille pattern dots-1456)
ď
⠑ (braille pattern dots-15)
e
⠜ (braille pattern dots-345)
é
⠋ (braille pattern dots-124)
f
⠛ (braille pattern dots-1245)
g
⠓ (braille pattern dots-125)
h
⠊ (braille pattern dots-24)
i
⠌ (braille pattern dots-34)
í
⠚ (braille pattern dots-245)
j
⠅ (braille pattern dots-13)
k
⠇ (braille pattern dots-123)
l
⠨ (braille pattern dots-46)
ĺ
⠸ (braille pattern dots-456)
ľ
⠍ (braille pattern dots-134)
m
⠝ (braille pattern dots-1345)
n
⠫ (braille pattern dots-1246)
ň
⠕ (braille pattern dots-135)
o
⠪ (braille pattern dots-246)
ó
⠾ (braille pattern dots-23456)
ô
⠏ (braille pattern dots-1234)
p
⠗ (braille pattern dots-1235)
r
⠷ (braille pattern dots-12356)
ŕ
⠎ (braille pattern dots-234)
s
⠱ (braille pattern dots-156)
š
⠞ (braille pattern dots-2345)
t
⠳ (braille pattern dots-1256)
ť
⠥ (braille pattern dots-136)
u
⠬ (braille pattern dots-346)
ú
⠧ (braille pattern dots-1236)
v
⠭ (braille pattern dots-1346)
x
⠽ (braille pattern dots-13456)
y
⠯ (braille pattern dots-12346)
ý
⠵ (braille pattern dots-1356)
z
⠮ (braille pattern dots-2346)
ž
⠂ (braille pattern dots-2)
,
⠆ (braille pattern dots-23)
;
⠒ (braille pattern dots-25)
[[:]]
⠲ (braille pattern dots-256)
[[.]]
⠢ (braille pattern dots-26)
?
⠖ (braille pattern dots-235)
!
⠶ (braille pattern dots-2356)
"
⠦ (braille pattern dots-236)
(
⠤ (braille pattern dots-36)
-
⠴ (braille pattern dots-356)
)
⠄ (braille pattern dots-3)
'
⠿ (braille pattern dots-123456)
=
⠻ (braille pattern dots-12456)
/
⠔ (braille pattern dots-35)
*
⠠ (braille pattern dots-6)
голема буква
⠰ (braille pattern dots-56)
мала буква

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Slovenská Braillova abeceda, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

Поврзано[уреди | уреди извор]