Слободна држава Липпе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Слободна држава Липпе ( германски: Freistaat Lippe ) била германска држава формирана откако Кнежевството Липпе било укината по Германската револуција од 1918 година.

По завршувањето на Втората светска војна и нацистичкиот режим, Липпе била обновена. Оваа автономија завршила во јануари 1947 година, кога Контролната комисија за Германија - британскиот елемент (CCG / BE) ја инкорпорирала Липпе во новата германска држава Северна Рајна-Вестфалија создадена три месеци порано. Британците воспоставија голем број воени бази во Северна Рајна-Вестфалија, од кои Детмалд (седиштето и единиците на 20. оклопна бригада ) и Лемго (баталјон за пешадиски баталјон) се наоѓаа во рамките на поранешните граници на Слободната држава Липпе.

Мапа со прикажување на Слободна држава Липпе во 1923-1946 година.
Карта на Липе и Шаумбург-Липпе.