Слатководен крокодил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Слатководен крокодил
Australianfreshwatercrocodile.jpg
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Рептили
Ред: Crocodilia
Семејство: Crocodylidae
Потсемејство: Crocodylinae
Род: Crocodylus
Вид: C. johnsoni
Биномен назив
Crocodylus johnsoni
(Krefft, 1873)
Распространетост на слатководниот крокодил

Слатководниот крокодил (Crocodylus johnsoni), познат и под имињата Австралиски крокодил и Џонстонов крокодил е еднемичен вид на рептил на Австралија. Го среќаваме во северните региони на Австралија. Овој вид е многу помал од другиот вид на крокодил кој живее во Австралија – морскиот крокодил.

Иако напаѓаат доколку се почувствуаат загрозени, слатководните крокодили не се познати како човекојадци, а нивните вилици не се доволно силни за да нанесат сериозни повреди на човекот. Вообичаено овие животни ги игнорираат луѓето сè додека имаат доволно мирен простор за да се сончаат покрај водните басени.

Особености[уреди | уреди извор]

Австралискиот слатководен крокодил е релативно мал вид. Мажјаците растат до 3 метри додека женките се со максимална должина од 2,1 метар. Бојата на телото е светло кафена со потемни дамки на телото и на опашката. Некои индивидуи поседуваат карактеристични пруги на муцката. Лушпите на кожата се релативно големи. Овие крокодили се одлични ловци во вода.

Напади на луѓе[уреди | уреди извор]

Слатководниот крокодил не е способен да убие па дури и да нанесе сериони повреди на човекот. Засега е регистриран само еден напад од овој вид на крокодил во националниот парк Какаду, кој резултирал со мали повреди на жртвата која успеала да исплива и да избега од нападот. Се верува дека нападнатата жртва препливала директно над крокодилот, што го предизвикало нападот, сепак генерално се смета безбедно да се плива во близина на овие крокодили[1] .

Слатководен крокодил

Живеалиште и распространетост[уреди | уреди извор]

Овие крокодили ги среќаваме во Западна Австралија, Квинсленд и Северната територија. Главни живеалишта се мочуриштата, езера, реки и потоци. Ретко е во компетиција до поголемиот морски крокодил, но се знае дека е доста толерантен на солена вода. Како ворасна единка се храни со птици, лилјаци, рептили, водоземци и риби. Овој вид го среќаваме во различни региони, дури и над стрмнини во националниот парк Какаду каде е има доста неплодни и каменести предели.

Заштитен статус[уреди | уреди извор]

Australia Cairns 18.jpg

Овој вид до скоро бил доста распространет низ северна Австралија, посебно во предели каде поголемиот и далеку поопасниот морски крокодил не е присутен. Но во последните години бројот на популациите драматично е намален поради хранењето со Bufo marinus. Овој водоземец е смртоносно отровен за слатководниот крокодил (иако е безопасен за морскиот крокодил), а за жал многу често конзумиран поради неговата голема присутност низ австралиската дивина[2] . Се проценува дека популацијата на слатководниот кркокодил брои некаде помеѓу 50 000 и 100 000 индивидуи.

Наводи[уреди | уреди извор]

Crocodylus johnsoni.JPG