Славица Николовска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Славица Николовска
Роден 1948
Скопје
Занимање глумица

Славица Николовска (родена во 1948 во Скопје) — македонска театарскa, филмскa и телевизискa глумица. По завршувањето на Театарската академија во Загреб, 1971 година, се вработила во Драмски театар - Скопје, каде се вклучила во работата на сите сцени, Куклениот, Детскиот, Малата и Вечерната сцена. Се истакнала пред сè како глумица од камерен тип. Нејзината глумечка игра ја карактеризира лирска боја и поетско интонирани сценски инетрпретации.

Поважни театарски улоги[уреди | уреди извор]

 • Цвета – Свадба од В. Иљоски
 • Џеси – Дејството на гама-зраците врз сенишните невени од Пол Зиндел
 • Љубов – Чехов од Маљугин
 • Вали – Стапица од Т. Ружевиќ
 • Шортс – Дамите од Аламо од П. Зиндел
 • Болва во уво
 • Сомнително лице
 • Умна глава
 • Карамазови
 • Фоксфаер
 • Сказна за времето
 • Самоубиец
 • Балконот
 • Чест