Славица Гаџова Свидерска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Славица Гаџова Свидерска родена во 1984 во Битола е македонски поет, преведувач, есеист, теоретичар на книжевноста, доктор на филолошки науки.

Биографија[уреди | уреди извор]

Славица Гаџова Свидерска живее и работи во Битола. Докторирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конеки“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Се занимава со проучување на односите меѓу книжевноста, дискурсите на моќта и политичкото насилство.

Нејзината поезија е преведувана на англиски, кинески, бугарски, српски, хрватски, босански, чешки, словачки, турски и албански јазик.

Член е на Друштво на писатели на Македонија, главен уредник на издавачката куќа „Восток“.

Гаџова Свидерска е добитничка е на наградите:

„Енхалон“ на Струшките вечери на поезијата (2012);

„Караманов“, на поетскиот фестивал „Караманови поетски средби“ за поетска збирка „Тела“ (2016);

„Лирата на Орфеј“, на престижниот поетски фестивал „Орфеј“, во Пловдив, Бугарија[1].

Дела[уреди | уреди извор]

  • „Бесконечност“ (2001);
  • „Писма“(2012);
  • „Политики на љубовта“ (2015);
  • „Тела“(2016).

Авторка е и на научните монографии

  • „Книжевноста и дискурсите на моќта“ (2013);
  • „Книжевноста и политичкото насилство“ (2018); како и книжевно-филозофските есеи „За смислата и за апсурдот“ (2017)[2].


Наводи[уреди | уреди извор]