Славе Николовски - Катин

Од Википедија — слободната енциклопедија
'
Роден 19 август 1941
Наколец, Преспанско, Македонија Македонија
Занимање публицист

Славе Николовски - Катин (Наколец, Преспанско, 19 август 1941) — македонски публицист, познат по бројните публицистички, новинарски и научни трудови кои се посветени, главно на животот на Македонците во светот.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Николовски - Катин е роден на 19 август 1941 година во Долнопреспанското село Наколец на брегот од Преспанското Езеро. Се школувал во Скопје, Белград и Торонто. На македонската и меѓународната културна и научна јавност е познат по бројните публицистички, новинарски и научни трудови кои се посветени, главно на животот на Македонците во светот. Во неговиот творечки опус од четириесетина дела, посебно внимание заслужуваат книгите : „Македонците во САД и Канада“, „Македонските православни цркви во Австралија, Канада и САД“, „Македонски холокауст“, како и поголем број монографии, а познат е со неговите лексикографски изданија, како и со преводите. Добитник на голем број награди и признанија („Крсте П. Мисирков“ од Здружението на новинарите).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Monograph of Katin, by Borče Naumovski, Makedonska iskra, Skopje, 2002, pp. 1-382
  2. Macedonian Emigrant Portrait, by Borče Naumovski, Makedonska iskra. Skopje, 2004, pp. 192