Скопски Регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Скопски плански регион
Регион
Logo of Skopje Region.svg
Грб
Потекло на името: Името потекнува од името на Скопје и Скопската котлина.
Земја Македонија Македонија
Површина 1,812 км2
Население 571, 040 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 02
Oпштини 17 + Град Скопје
Седиште Скопје
Раководител Анета Лозаноска
Контакт 02/ 3218-481
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Скопскиот регион е еден од осумте статистички региони во Македонија. Овој регион се наоѓа во северна Македонија и се граничи со: вардарски регион, полошки регион, североисточен регион, источен регион и југозападен регион.

Општини

Овој регион ги опфаќа општините од градот Скопје и општините:

Карта на општините.

Демографија

Демографска карта на регионот.

Население

Овој регион има население од 571.040 жители и со тоа овој регион е најнаселен регион во Македонија.

Етнички групи

Најголема етничка група се Македонците, но во овој регион има и:

Број %
Вкупно 571. 040 100
Македонци 367.717 64.39
Албанци 132.014 23.11
Роми 23.976 4.19
Срби 17.650 3.09
Бошњаци 12.823 2.24
Турци 12.123 2.12
други 4.737 .82

Религија

Најголема религија во регионот е православието.

Number %
Вкупно 571.040 100
Православие 402.367 70.46
Ислам 165.936 29.05
друго 2.737 .47


Видете исто така