Скопски народен театар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Печат на Народниот театар во Скопје.

Скопски народен театардрамски театар основан од страна на бугарската држава, кој работел за време на бугарската окупација на Македонија (1941 - 1944) во Скопје за време на Втората светска војна од 1941 до 1944 година.

Историјат[уреди | уреди извор]

Театарот бил основан од Министерскиот совет, со документ од 1 јули 1941 година. За директор на театарот бил назначен со указ на цар Борис III, Стоил Стоилов. За режисери биле поставени Стефан Срчаџиев и Александар Иконографов, а за секретар-драматург – Петар Горјански.[1]

Во текот на 1942 година, со Законот за театрите, добива статус Народен театар. Театарот организирал курс за драмски артисти, а предавачи биле Стоил Стоилов, Александар Иконографов, Стефан Сорчаџиев, Петар Горјански и Теодор Трајанов. Театарот прикажувал претстави во Брно, Прага, Букурешт, Белград, Љубљана, Загреб, Куманово, Крива Паланка, Штип, Битола, Велес. На 5 јуни 1944 година, се давала последната претстава на театарот, а потоа театарот бил распуштен.[2]

Драмскиот ансамбл:

Р.бр. Име Р.бр. Име Р.бр. Име Р.бр. Име
1 Милка Ерато 11 Евгенија Громова 21 Веса Кортенска 31 Павлина Попова
2 Петко Атанасов 12 Христо Динев 22 Иван Куманов 32 Георги Попов
3 Светослав Атанасов 13 Бојанка Донева 23 Веселана Манафова 33 Кирил Попов
4 Иван Бакалов 14 Кирил Донев 24 Марта Мјанкова 34 Љубен Попов
5 Васил Бакарџиев 15 Цвета Иванова 25 Тодор Николов 35 Штиљан Попов
6 Пенка Василева 16 Екатерина Кожухарова 26 Розка Петрова 36 Петар Прличков
7 Владимир Ватев 17 Рајна Колева 27 Идеал Петров 37 Вичо Рајков
8 Георги Георгиев 18 Вера Константинова 28 Никола Попиванов 38 Александра Тагарова
9 Љубен Георгиев 19 Стефка Кортенска 29 Добринка Попова 39 Енчо Тагаров
10 Георги Громов 20 Стефан Кортенски 30 Емилија Попова 40 Ана Трифонова
41 Константин Хаџиминев[1][2]
42 Димитар Костаров

Театарски претстави[уреди | уреди извор]

Во текот на театарската сезона 1941/1942 г., театарот имал 262 изведби со вкупен број од околу 106.801 посетители. Освен театарските претстави, во театарот се одржувале и уметнички и литературни вечери.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Горянски, Петър (1942). 1 година Скопски народенъ театъръ. Скопие: Българско дѣло. стр. 1.
  2. 2,0 2,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име геб.
  3. Културно-просветна политика на Бугария во Вардарска Македонија, 1941 – 1944 г. (бугарски јазик)