Скиографија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Скиографија (грчки: σκιά „сенка“ и γράφειν графеин, „пишува“), е гранка на науката за перспективата која се занимава со проекција на сенки, или разграничување на објект во перспектива со неговите градации на светлина и сенка. Едно од најголемите професионални полиња што ја користат оваа техника е архитектонското поле. Во архитектурата се дефинира како студија за нијанси и сенки фрлени од едноставни архитектонски облици на рамнински површини.

Во општата скиографија, изворот на светлина се замислува како сонце наклонето на 45 степени и на вертикалната и на хоризонталната рамнина што доаѓа од левата страна. Потоа се црта добиената сенка.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Baxandall, Michael (1997). Shadows and Enlightenment (англиски). Yale University Press. стр. 84–88. ISBN 0300072724. Baxandall, Michael (1997). Shadows and Enlightenment (англиски). Yale University Press. стр. 84–88. ISBN 0300072724. Baxandall, Michael (1997). Shadows and Enlightenment (англиски). Yale University Press. стр. 84–88. ISBN 0300072724.
  • Narang, Meenakshi (2003). Fashion Technology Hand Book (англиски). Asia Pacific Business Press. стр. 25. ISBN 9788178330976. Narang, Meenakshi (2003). Fashion Technology Hand Book (англиски). Asia Pacific Business Press. стр. 25. ISBN 9788178330976. Narang, Meenakshi (2003). Fashion Technology Hand Book (англиски). Asia Pacific Business Press. стр. 25. ISBN 9788178330976.