Скаларен обработувач

Од Википедија — слободната енциклопедија

Скаларниот обработувач е наједонставниот вид на сметачки обработувач. Ги обработува податочните елементи еден по еден (типични примери се цели типови и броеви со променливи децимали). За разлика од ова, кај векторските обработувачи, една наредба работи повеќе елементи во низа. Оваа разлика ја отсликува разликата помеѓу скаларната и векторската аритметика.

Поврзано[уреди | уреди извор]