Системски колеџ на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Системски колеџ на Обединетите нации
Системски колеџ на Обединетите нации
Податотека:United Nations System Staff College Logo.svg
`
ВидИнститут за истражување и обука
Правен статусАктивност
СедиштеТорино, Италија
Мреж. местоwww.unssc.org

Системски колеџ на Обединетите нации (УНССЦ) — организација на ООН која им служи на персоналот на Обединетите нации и на нејзините здруженија преку меѓуагенциска обука и учење.

Организацијата има за цел да придонесе за поефикасно, ориентирано кон резултати и агилно Обединетите нации преку учење, обука и дисеминација на знаење.[1]

Од неговото создавање во 2015 година, напорите на УНССЦ за учење и знаење се насочени кон овозможување на системот на Обединетите нации во идентификување на иновативни пристапи за исполнување на барањата на предизвиците поставени од Агендата за одржлив развој во 2030 година .[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Идејата за создавање субјект за обука на вработените во Обединетите нации била отфрлена до 1969 година, кога започнало да се истражува можноста за создавање колеџ за персонал. Во 1971 година, Генералното собрание одобрило, во принцип, создавање на нов колеџ за вработени во Обединетите нации. Сепак, неговото официјално создавање не може да биде одобрено од телото додека не се најдат финансиски средства.[2]

Во 1993 година, генералниот секретар Бутрос-Гали создал заеднички тим на Обединетите нации - Меѓународна организација на трудот за сериозно да размисли за создавање колеџ за персонал, задавајќи му да создаде конкретен предлог.[2] Предлогот на тимот бил прифатен во 1995 година. Сепак, дури во август 2000 година, кога независен тим го оценил планот за колеџот и препорачал Обединетите нации официјално да изготват статут за создавање колеџ за персонал.

Колеџот бил формално создаден од Генералното собрание на 20 декември 2000 година преку Рез. 55/207 година.[3] Оваа резолуција повикува на „институција за системско управување со знаење, обука и учење за вработените во системот на Обединетите нации“. Исто така, прецизира дека треба да се посвети посебно внимание на областите на економски и социјален развој, мир и безбедност и внатрешно управување со системот на Обединетите нации.

На 12 јули 2001 година, Генералното собрание го одобрил Статутот на колеџот преку Рез. 55/278 [4] Овој Статут ги утврдил целите на колеџот, структурата на управување, финансиите и критериумите за персоналот, меѓу другото. Резолуцијата, исто така, го нарече Колеџот извор на „континуирано учење за вработените во системот на Обединетите нации“.

Мандат и визија[уреди | уреди извор]

Мандатот на УНССЦ е „да служи како систем за управување со знаење и институција за учење, со цел да се поттикне кохезивна култура на управување низ системот на ООН“.[1]

Визијата на УНССЦ е „Да се обезбедат вештини и знаење за зајакнување на највредниот ресурс на системот на ООН: нашиот народ“.[1]

Кампуси[уреди | уреди извор]

Бидејќи Обединетите нации се глобална организација и нејзините вработени се испратени на крајните краеви на светот, УНССЦ работи на обезбедување еднаков пристап преку приредување на програми на различни места. УНССЦ има два физички кампуса, првиот во Торино, Италија и вториот во Бон, Германија. Исто така, е домаќин на настани во седиштето на Обединетите нации во Њујорк, на регионално ниво и преку неговиот онлајн кампус.

Торинскиот кампус, кој исто така делува како Седиште на УНССЦ, е единствениот станбен кампус на Обединетите нации.

Кампусот во Бон бил отворен во 2016 година и го сместува Центарот за знаење на УНССЦ за одржлив развој .[1] Овој центар ќе има клучна улога, заедно со Лабораторијата на Обединетите нации за организациски промени и знаење, во градењето на техничките, менаџерските и лидерските капацитети на персоналот на Обединетите нации за решавање на целите на одржливиот развој .[5]

УНССЦ, исто така, организира часови преку Интернет преку „Кампусот на знаење на ООН“. Овој онлајн кампус им овозможува на УНССЦ да ги достигне сите страни на светот и им овозможува пристап на оние вработени во Обединетите нации кои немаат ресурси да посетуваат курсеви во еден од двата физички кампуса.

Водство[уреди | уреди извор]

Управно тело на УНССЦ е Одбор на гувернери. Тие ја одобруваат целокупната програма за работа, како и се справуваат со буџетот на колеџите. Членовите на Одборот дејствуваат како „амбасадори“ на Колеџот преку промовирање на неговата работа на меѓуагенциските собири и низ системот на Обединетите нации.[6] Тие ги сочинуваат членовите на Одборот:

Шеф

Име Позиција Организација домаќин
Марија Луиза Рибеиро Виоти Шеф де кабинет Обединети нации

Членови на УО

Име Позиција Организација домаќин
Шамбу Ахарија Директор, Оддел за соработка и соработка со системот на ООН Светска здравствена организација
Дорин Богдан-Мартин Началник, Сектор за стратешко планирање и членство Меѓународна унија за телекомуникации
Јан Бигл Заменик-генерален секретар за управување Обединети нации
Гетачев Енгида Заменик генерален директор Образование, научна и културна организација на Обединетите нации
Tegegnework Gettu Соработник администратор Програма за развој на Обединетите нации
Навид Ханиф Директор, Канцеларија за поддршка и координација на ECOSOC Одделение за економски и социјални работи на Обединетите нации
Маној Џунења Помошник извршен директор и главен финансиски директор Светска програма за храна
Наталија Канем Извршен директор Фонд за население на Обединетите нации

Членови по службена должност

Име Позиција Организација домаќин
Џафар Џаван Директор Системски колеџ на Обединетите нации
Нихил Сет Извршен директор Институт за обука и истражување на Обединетите нации
Симона Петрова Секретар и директор на Главниот извршен одбор Обединети нации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „United Nations System Staff College Annual Report 2017“ (PDF). United Nations System Staff College. United Nations System Staff College. 2018. Посетено на 24 November 2018.
  2. 2,0 2,1 „History“. United Nations System Staff College. United Nations System Staff College. n.d. Архивирано од изворникот на 2020-11-01. Посетено на 24 November 2018.
  3. Генерално собрание на ООН Седница бр. 55 Решение 207. United Nations Staff College in Turin, Italy A/RES/55/207 20 December 2000. посет. 34 November 2018 г.
  4. Генерално собрание на ООН Седница бр. 55 Решение 278. Statute of the United Nations System Staff College in Turin, Italy A/RES/55/278 12 July 2001. посет. 24 ноември 2018 г.
  5. „Building Capacity for Agenda 2030“. United Nations System Staff College. United Nations System Staff College. n.d. Архивирано од изворникот на 2020-10-25. Посетено на 24 November 2018.
  6. „Board of Governors“. United Nations System Staff College. United Nations System Staff College. n.d. Архивирано од изворникот на 2021-12-18. Посетено на 24 November 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]