Сиромавиот Хајнрих

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сиромавиот Хајнрихсредногорногерманска наративна песна од Хартман фон Ауе . Веројатно е напишана во 1190-тите и била втора од последните четири епски дела на Хартман. Комбинирајќи љубезни и религиозни наративни модели кои ја раскажуваат приказната за еден благороден витез, кој бил погоден од Бога со лепра и можел да се излечи само со крвтта од срцето на девица, која доброволно би се жртвувала за неговото спасение.

Заплет[уреди | уреди извор]

Пролог на сиромашниот Хајнрих (Хајделберг, универзитетска библиотека)

Во краткиот пролог, во кој се содржани повеќето познати историски детали за фон Ауе, раскажувачот се именува себеси. Приказната потоа започнува со воведување на Хајнрих, млад Фрејер (барон) од Ове во Швабија . Тој заповедал со големо материјално богатство и највисока општествена почит и ги отелотворувал сите витешки доблести и учтивото однесување, вклучително и вештините во Минанг.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]