Прејди на содржината

Сирак

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Сираци“ од Томас Кенингтон (1885)

Сирак или сираче е дете трајно оставена од своите родители.[1][2] Општата употреба го ограничува користењето на поимот за деца (или младите на животните) кои ги изгубиле двата родитела.

Во одредени животински видови каде таткото обично ја напушта мајката и младото пред или по раѓањето, младото ќе биде наречено сирак само кога мајката ќе умре, не сметајќи ја тогашната состојба на таткото.


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merriam-Webster online dictionary
  2. Concise Oxford Dictionary, 6th edition "a child bereaved of parents" with bereaved meaning (of death etc) deprived of a relation