Сионска порта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сионската порта

Сионската порта е една од седумте порти кои не се соѕидени, која се наоѓа во стариот град во Ерусалим. Изградена е од страна на султанот Сулејман Величествениот во 1540 година.

Сионската порта се наоѓа јужно во стариот град. Исто така оваа порта е позната и како портата на Давид бидејќи се верува дека на сионскиот рид се наоѓа и гробот на Давид.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Стар град (Ерусалим)