Сингман Ри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ри во 1956 година

Сингман Ри (26 март 1875 - 19 јули 1965), бил корејски државник, прв претседател на Јужна Кореја, кој по поделбата на Корејскиот Полуостров, како водач на Либералната партија во 1949 година станал шеф на државата. Од власта се повлекол во 1960 година.