Синва (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реката Синва во градскиот центар.

Синва (унгарски: Szinva) е река во Унгарија .

Географска положба[уреди | уреди извор]

Синва е река во северна Унгарија и притока на реката Шајо . Нејзиното потекло е во планините Бук.

Реката минува низ градот Мишколц и преку реката се изградени вкупно 70 мостови за потребите на градот. Дел од реката во центарот практично тече под градот.

Тек на реката[уреди | уреди извор]

Со регулирање на протокот на реката Синчев и Гарада 1770 година . Во летото на годината, Емориското Езеро беше формирано во Лилаферед, веднаш до Мишколц. Речните брзиници формираат водопади и каскади. Најголемите водопади се високи до 20 метри и се одлична туристичка атракција.

По овие водопади, околу стотина метри, Гаранда паѓа на Синај.

Интересно[уреди | уреди извор]

  • Синва е одговорна за една од најголемите поплави во 19 век , поточно во 1878 година . Бил поплавен Мишколц и околу 400 луѓе ги загубиле животите во таа прилика, а центарот на градот Мишколц бил речиси целосно уништен. .
  • Пред 1990 година. Мишколц бил еден од големите индустриски центри на Унгарија, па реката често била загадена. Денес, по многу промени, рибите повторно почнаа да ја населуваат реката.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]