Симфонија бр. 3 (Бетовен)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Симфонија бр. 3 во Е-мол
Sinfonia Eroica
од Лудвиг ван Бетовен
Насловната страница на Бетовен која го покажува неговото бришење на посветеноста на делото на Наполеон
Опус55
Сочинето1802 (1802)–1804
Посветено наНаполеон Бонапарт
Изведба7 април 1805 (1805-04-07): Виена
СтавовиЧетири

Симфонија бр. 3 во Е-мол, Oп. 55, (исто така италијански Sinfonia Eroica, Heroic Symphony; германски: Eroica, pronounced [eˈʁoːikaː] ( слушнете)) — симфонија во четири ставови од Лудвиг ван Бетовен[1].

Создадена е во текот на 1803 и 1804 година. Премиерно била изведена во Виена на 7 април 1805 година, во организација на истакнатиот виенски виолинист и концерт-мајстор Франц Клемент.

Тоа бил вистински бум на симфониската музика од тоа време. Имала најдолго времетраење до тоа време и значително проширено, но многу уникатно движење на соната. Просечното времетраење на симфонијата е околу 49 минути.

Приказната за неговото потекло е многу добро позната. Првично била замислена како ода на Наполеон, за кој до неговиот самокрунисан император се верувало дека ги носи идеите на Француската револуција низ Европа. По тој кобен 31 март 1804 година, како император, Наполеон тргнал по патот на освојувањето и тиранијата, што го принудило слободољубивиот и длабоко демократски Бетовен да го преработи делото во голема симфонија, давајќи му го мотото „Во спомен на голем херој“.

Облик и содржина[уреди | уреди извор]

Единството и широчината на класичното движење на соната се особено видливи во првиот став, Allegro con brio. Започнува со два силни отчукувања во целиот оркестар, а потоа силно се развиваат првата и втората тема на движењето на соната, евоцирајќи го идеалниот херој и неговата борба. Тоа е многу сеопфатен развоен дел кој, со ефективни форте-пијано контрасти, ги разработува темите на изложбата. Репризата, за која Бетовен се двоумел поради должината на развојниот дел, мајсторски ги повторува темите и води во првата патетична и конечно ефективна кода.

Вториот став, Adagio assai, е најмонументалниот (пред Густав Малер) и единствениот марш на смртта во музичката литература. Тој е спомен на голем херој. Во него, низ обликот на три странични дела и две триа, музиката во ритамот на поворката и маршот постепено зоврива, достигнува многу болна кулминација, јаде и признава и на крајот стивнува, како последен знак од животот на еден голем херој.

Третиот став, Allegro vivace, е воспоставено шерцо во симфониската музика. Наместо претходниот минует, кој Бетовен го заменува (во неговата претходна, Втора симфонија), со шерцо. Тоа е всушност забрзан минует. Во Ероика, третиот став е гротескна игра во сенка, која во својата пауза, трио, има карактеристична помпа од три, понекогаш и пет рога.

Конечното движење, Allegro molto, носи резолуција. Преку почетната тема и единаесет варијации (ова е обликот што Бетовен со задоволство го користел во своето дело), ​​ни е прикажана конечната победа на големиот херој, победата на доброто над злото. Својата конечна потврда ја добива во последната кода, во темпото на Престо, со ликот на дитирамб.

И како што била судбината на многу други големи дела, така и оваа симфонија не била разбрана на почетокот. Сепак, тоа е скапоцена партитура и учебник за оркестарски звук, два века редовно присутен на концертните програми на сите симфониски ансамбли во светот[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Reviews and further information:
  • A site about the Eroica
  • Program notes for the Philadelphia Orchestra
  • Roger Dettmer. Symphony No. 3 in E-flat major ("Eroica"), Op. 55AllMusic (англиски)
  • George, Christopher T. (December 1998). „The Eroica Riddle: Did Napoleon Remain Beethoven's "Hero?". Beethoven: Letters, Journals and Conversations. Napoleonic Scholarship: The Journal of the International Napoleonic Society. 1. ISBN 978-0-8371-9899-6.
  • Prof John A Rice. „Beethoven, Reicha and the Eroica“. Архивирано од изворникот на 2022-12-06. Посетено на 2022-12-06., article about the debate between the two men on fugal theory and practice during the symphony's gestation
 • Sheet music:
 • Media: