Симулфикс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Афикси
претставка
наставка
циркумфикс
дуплификс
инфикс
меѓуфикс
трансфикс
симулфикс
супрафикс
дисфикс

Симулфикс е еден вид афикс кој се манифестира со промена на една или повеќе фонеми во рамките на зборот за да се добие ново значење.

Англиски јазик[уреди | уреди извор]

Симулфиксите во англискиот јазик се сметаат за неправилни форми на зборовите (најчесто именки и глаголи). Примери за симулфикси се:

  • manmen (маж - мажи), womanwomen (жена - жени)
  • louselice (вошка - вошки), mousemice (глушец - глувци)
  • footfeet (стапало - стапала), toothteeth (заб - заби)

Поврзано[уреди | уреди извор]