Силван (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Силван во уметничките дела е претставен како гол, силен,брадест маж со шишарка од бор во долгата коса, загрнат со козјо крзно префрлено преку десното рамо. На некои претстави носи шишарки, јаболки и грозје или овоштарски нож, овчарски стап или гранка од бор. Покрај неговите нозе честопати е претставено и куче.

Силван (латински: Silvanus) - во римската митологија, бог на полињата, ветровите и земјоделството.

Наводи[уреди | уреди извор]