Силахдар ага

Од Википедија — слободната енциклопедија
Приказ на Силахдар Ага од Книгата на носии на Раламб, 17 век

Силахдар Ага — дворска титула во Отоманското Царство, означувајќи го главниот службеник на отоманскиот султан. Како такви, носителите на овие функции биле личности со големо влијание и обезбедувале многу високи функционери, па дури станувале и големи везири.

Името на титулата потекнува од персискиот silahdar, што значи „носител на оружје“, титула првично усвоена од Селџуците, која означувала еден од главните помошници на султанот, кој го носел своето оружје и бил одговорен за арсеналот на армијата. [1] Османлиите ја наследиле оваа титула и ја издигнале дополнително: до времето на Мехмед II ( вл. 1451–1481) Силахдар Ага бил втор човек на султанската тајна соба (Хас Ода) по Капи-агата. [1]

Должностите на Силахдар Ага во палатата вклучувале управување со сите комуникации до и од султанот, како и помагање во сите јавни церемонии или патувања, каде што агата го придружувал носејќи свое оружје. [1] Силахдар ага бил задолжен и за специјален телохранителски полк, silahdar bölüğü или sarı bayrak bölüğü („Дивизија на жолти знаменца“) по неговото препознатливо знаме. Единицата пораснала од 2.000 силахдари за време на Мехмед II на 2.780 во 1568 година, 2.930 во 1588 година, 5.000 во 1597 година, 6.244 во 1660 година, 7.683 во 1699 година, 10.821 во 1713 година, достигнувајќи 12.000 во времето на Махмуд II. [1]

Поради нивната близина со султанот, носителите на функцијата биле многу влијателни, а голем дел од нив поминале на високи позиции во османлиската влада, вклучително и функцијата на Голем везир. [1] Под водство на способниот Чорлулу Али-паша, кој ја извршувал функцијата во времето на владеењето на Мустафа II ( вл. 1695–1703 ), функцијата станала до толку важна што ги презела последните преостанати овластувања на некогаш моќниот Капи Ага. [2] [3] Последниот носител на функцијата бил Гиритли Али-паша, кој починал во 1831 година. Султанот Махмуд II потоа ја укинал функцијата, спојувајќи ја со управителот на ризницата (кетхуда). [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Har-El 1997.
  2. Bowen 1960.
  3. İnalcık 1978.