Сикинос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сикинос ( грчки грчки: Σίκινος ) е еден од островите во групата Киклади во Грција. Административниот остров припаѓа на округот Санторини во рамките на периферијата на Периферијата Јужниот Егеј, каде формира посебна општина со околните острови и карпи.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Пејзаж на Сифнос

Сикинос е еден од средните Кикладични острови. Главниот град Атина е 180 км на север. Најблиските околни острови се на околу 10 км растојанија: Иос на исток и Фолегандрос на запад. Островот е слабо вовлечен и јасно планински.

Сикинос е еден од цикладните острови што се наоѓаат подалеку од копното, кој поради влажната средоземна клима предизвикува постојан недостаток на вода. Затоа Сифнос е сув и карпест, а флората и фауната се исто така посебни за оваа клима. На култивираните култури доминираат лозите и маслинките.

Историја[уреди | уреди извор]

„Хероон“, античка гробница, претворена во црква.

За Сиконос, како и за целиот Киклади, периодот на доцната предисторија, т.н. Кикладна цивилизација, зависна и блиска на Критската. За време на Стара Грција, Сикинос беше познат по своето вино, по што тогаш беше наречен „Оине“ („Вински“). После тоа со Сикинос управувал Стариот Рим, а потоа Византија. 1204 година г. по освојувањето на Цариград од страна на крстоносците, Кикладите паднале под власта на Венецијанците, под кои тие останале долго време, сè до 16 век, кога новиот господар станал Отоманското Царство . Населението Сикинос не било вклучено во најголемото грчко востание 20-тина години од XIX век, но островот веднаш отиде во новоформираната Грција. Сепак, развојот на новата држава не ја спречило големата емиграција на месното население во XX век. Во последните децении, ова е малку намалено од развојот на туризмот. Антички, островот содржел град со исто име. Се вели дека првично било наречено Оное од неговото одгледување на лозата, но го добил името Сикинос по син на Тоас и Оное. Веројатно бил колонизиран од Јонците. Како и повеќето други грчки острови, тој се предал на Ксеркс I во Грчко-персиските војни, но потоа бил дел од атинската поморска империја. Постојат остатоци од античкиот град сместен на возвишена и солидна планина.

Популација[уреди | уреди извор]

Главната популација на Сикинос е грчка. Денес има само околу 250 постојани жители, но порано имало многу повеќе. Тие живеат во две мали населби на островот.

Економија[уреди | уреди извор]

Денес, економијата на Сикинос се заснова главно на туризам и морска храна, а помалку и помалку на традиционалното земјоделство (винова лоза, маслинки, помалку јужно овошје).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]