Прејди на содржината

Сиди Бел Абес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Улица во Сиди Бел Абес

Сиди Бел Абес (арапски: سيدي بلعباس) е град во северозападен Алжир кој има околу 180,260 жители (во 1998). Тој е седиште на истоимената провинција. Градот е комерцијален центар на важна област со лозови насади, развиено градинарство, овоштарници. Сиди Бел Абес се развил од француски камп изграден во 1843 година.