Сив бурник

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Ardenna|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сив бурник
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Ardenna
Вид: Сив бурник
Научен назив
Ardenna grisea
(Gmelin, 1789)
Range of the Sooty shearwater in dark blue and breeding sites in yellow
Sooty shearwater
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Procellariiformes
Family: Procellariidae
Genus: Ardenna
Species:
A. grisea
Binomial name
Ardenna grisea

(Gmelin, 1789)
Range of the Sooty shearwater in dark blue and breeding sites in yellow

Сив бурник или темен бурник ( Ardenna grisea ) е средно голема птица од семејството на морски птици цевконосни процелариди. Ардената првпат се користела за упатување на морска птица од страна на италијанскиот природонаучник Улисе Алдрованди во 1603 година, а грисеа е средновековен латински термин за „сиво“ [2]

На Нов Зеланд, таа е исто така позната по своето маорско име tītī , и како овча птица, како и нејзините роднини, клинестата птица ( A. pacificus ) и австралискиот краткаопашест бурник ( A. tenuirostris ).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 BirdLife International (2012). Ardenna grisea. Црвен список на загрозени видови. 2012. Посетено на 26 November 2013.CS1-одржување: ref=harv (link) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „IUCN“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 40, 54, 179. ISBN 978-1-4081-2501-4.