Се викам Арам

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Се викам Арам“ (англиски: My Name is Aram) — книга на американскиот писател Вилијам Саројан, првобитно објавена во 1940 година. Таа претставува збирка раскази, но наликува на роман поради тоа што во расказите се појавува главниот лик Арам.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата се состои од 14 раскази:[1]

 • Летото на убавиот Белец
 • Патување во Хенфорд
 • Овошник од калинки
 • По сите изгледи, еден од нашите идни поети
 • Трка на педесет метри
 • Една нежна старомодна приказна, полна со љубов, лирика и сешто
 • Мојот роднина Дикран, говорник
 • Пејачи на презвитеријанскиот хор
 • Циркус
 • Тројца пливачи и бакалот од Јал
 • Локомотива 38, Оџибвеј
 • Патријархален совет на американскиот патник
 • Сиромашен и усвитен Арап
 • Еден збор до оние што хулат

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

 • Издание на Македонска книга од 1970 година: Книгата е објавена во рамките на библиотеката „Златна клупа“, во мек повез и во превод на Миле Поповски. Нацртот на корицата и илустрациите се дело на Младен Туниќ, а коректурата ја направила Љупка Лазарова. Книгата има 151 страница, а била испечатена во септември 1970 година во графичкиот завод „Гоце Делчев“ во Скопје, во тираж од 10 000 примероци. Таа не е каталогизирана и ја нема меѓународната ознака ISBN.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Вилијам Саројан, Се викам Арам, Македонска книга, Скопје, 1970.
 2. Вилијам Саројан, Се викам Арам, Македонска книга, Скопје, 1970.