Сетиев модел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сетиев модел — модел развиен од страна на Суреш П. Сети којшто објаснува како продажбата се менува низ времето како резултат на рекламирањето.[1] Стапката на промена на продажбата зависи од три ефекти: реакцијата на рекламирањето којашто влијае позитивно врз непродадениот дел на пазарот, загубата заради заборавање или заради факторите на конкурентност коишто влијаат негативно врз продадениот дел на пазарот и случајните ефекти коишто може да влијаат различно.

Суреш Сети го објавил својот труд со наслов „Детерминистичка и стохастичка оптимизација на динамичкиот модел на рекламирање“ во 1983 година.[1] Моделот претставува измена и стохастичко проширување на моделот за рекламирање на Видале и Волф.[2] Моделот и неговите проширувања во врска со конкурентноста се обемно застапени во литературата.[3][4][5][6][7][8][9][10][11] Покрај тоа, некои од овие проширувања исто така биле и емпириски тестирани.[4][5][8][11]

Модел[уреди | уреди извор]

Сетиевиот модел за рекламирање ја објаснува динамиката на продажбата и рекламирањети во облик на следната стохастичка диференцијална равенка:

,

каде:

 • е пазарното учество во времето ;
 • е стапката на рекламирање во времето ;
 • е коефициентот на ефективност на рекламирањето;
 • е константата на влошување;
 • е коефициентот на распространување; и
 • е Винеров процес (стандардно Брауново движење), а е бел шум.

Објаснување[уреди | уреди извор]

Стапката на промена на продажбата зависи од три ефекти: реакцијата на рекламирањето којашто влијае позитивно врз непродадениот дел на пазарот преку , загубата заради заборавање или заради факторите на конкурентност коишто влијаат негативно врз продадениот дел на пазарот преку и случајните ефекти коишто може да влијаат различно.

Коефициентот е коефициент на ефективноста на иновацијата во рекламирањето. Коефициентот е константа на влошување. Изразот под кореновиот знак го носи т.н. ефект на ниски нивоа на продажба.[1][3] Изразот на распространување го носи случајниот ефект.

Пример на проблем со оптимално рекламирање[уреди | уреди извор]

Со цел да се примени Сетиевиот модел во пракса за пазарното учество , претпоставуваме дека е зададена следната целна функција:

каде ги означува приходите од продажба што соодветствуваат на целокупниот пазар, односно кога , ја означува дисконтната стапка.

Функцијата претставува вредносна функција во проблемот и истата гласи:[12]

каде што:

Оптималниот контролен член во овој проблем е:[12]

каде што:

и

Проширувања на Сетиевиот модел[уреди | уреди извор]

Во литературата се среќаваат проширувања на Сетиевиот модел во повеќе насоки:

 • проширувања во врска со конкурентноста и примена на Нешови диференцијални игри;[3][6][7][8][9][11]
 • емпириско тестирање на Сетиевиот модел и неговите проширувања;[4][5][8][11]
 • Стаклебергови диференцијални игри;[13][14] и
 • Сетиев модел за трајни производи.[15][16]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Sethi, S. P. (1983). „Deterministic and Stochastic Optimization of a Dynamic Advertising Model“. Optimal Control Application and Methods. 4 (2): 179–184. doi:10.1002/oca.4660040207.
 2. Vidale, M. L.; Wolfe, H. B. (1957). „An Operations-Research Study of Sales Response to Advertising“. Operations Research. 5 (3): 370–381. doi:10.1287/opre.5.3.370.
 3. 3,0 3,1 3,2 Sorger, G. (1989). „Competitive Dynamic Advertising: A Modification of the Case Game“. Journal of Economic Dynamics and Control. 13 (1): 55–80. doi:10.1016/0165-1889(89)90011-0.
 4. 4,0 4,1 4,2 Chintagunta, P. K.; Vilcassim, N. J. (1992). „An Empirical Investigation of Advertising Strategies in a Dynamic Duopoly“. Management Science. 38 (9): 1230–1244. doi:10.1287/mnsc.38.9.1230.
 5. 5,0 5,1 5,2 Chintagunta, P. K.; Jain, D. C. (1995). „Empirical Analysis of a Dynamic Duopoly Model of Competition“. Journal of Economics & Management Strategy. 4 (1): 109–131. doi:10.1111/j.1430-9134.1995.00109.x.
 6. 6,0 6,1 Prasad, A.; Sethi, S. P. (2004). „Competitive Advertising under Uncertainty: Stochastic Differential Game Approach“. Journal of Optimization Theory and Applications. 123 (1): 163–185. doi:10.1023/B:JOTA.0000043996.62867.20.
 7. 7,0 7,1 Bass, F. M.; Krishamoorthy, A.; Prasad, A.; Sethi, S. P. (2005). „Generic and Brand Advertising Strategies in a Dynamic Duopoly“. Marketing Science. 24 (4): 556–568. doi:10.1287/mksc.1050.0119.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Naik, P. A.; Prasad, A.; Sethi, S. P. (2008). „Building Brand Awareness in Dynamic Oligopoly Markets“. Management Science. 54 (1): 129–138. doi:10.1287/mnsc.1070.0755.
 9. 9,0 9,1 Erickson, G. M. (2009). „An Oligopoly Model of Dynamic Advertising Competition“. European Journal of Operations Research.
 10. Prasad, A.; Sethi, S. P. (2009). „Integrated Marketing Communications in Markets with Uncertainty and Competition“. Automatica. 45 (3): 601–610. doi:10.1016/j.automatica.2008.09.018.
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 Erickson, G. M. (2009). „Advertising Competition in a Dynamic Oligopoly with Multiple Brands“. Operations Research. 57 (5): 1106–1113. doi:10.1287/opre.1080.0663.
 12. 12,0 12,1 Sethi, S.P., Thompson, G.L. (2000). Optimal Control Theory: Applications to Management Science and Economics. Second Edition. Springer. ISBN 0-387-28092-8 and ISBN 0-7923-8608-6, pp. 352-355. Slides are available at http://www.utdallas.edu/~sethi/OPRE7320presentation.html
 13. He, X.; Prasad, A.; Sethi, S.P. (2009). „Cooperative Advertising and Pricing in a Stochastic Supply Chain: Feedback Stackelberg Strategies“. Production and Operations Management. 18 (1): 78–94. doi:10.1111/j.1937-5956.2009.01006.x.
 14. He, X.; Prasad, A.; Sethi, S.P.; Gutierrez, G. (2007). „A Survey of Stackelberg Differential Game Models in Supply and Marketing Channels“. Journal of Systems Science and Systems Engineering. 16 (4): 385–413. doi:10.1007/s11518-007-5058-2.
 15. Sethi, S.P.; Prasad, A.; He, X. (2008). „Optimal Advertising and Pricing in a New-Product Adoption Model“. Journal of Optimization Theory and Applications. 139 (2): 351–360. doi:10.1007/s10957-008-9472-5.
 16. Krishnamoorthy, A., Prasad, A., Sethi, S.P. (2009). Optimal Pricing and Advertising in a Durable-Good Duopoly. European Journal of Operations Research.